Σενάρια πρόωρου ανασχηματισμού στο Μαξίμου – Βαλβίδα εκτόνωσης η αναβολή της επίσκεψης στη ΔΕΘ – Στις πληγείσες περιοχές ο Μητσοτάκης
«Σύννεφα» πάνω απο το Μέγαρο Μαξίμου. Το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πολύ βαρύ. Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία «Daniel» ανέτρεψε εξ ολοκλήρου τον κυβερνητικό σχεδιασμό των επόμενων ημερών. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναβάλλει την επίσκεψη του στη ΔΕΘ και σήμερα μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές. Οι εικόνες απο τα πλημμυρισμένα χωριά σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας δημιούργησαν «εκρηκτικό κλίμα» στο Μαξίμου.
Νωρίς χθες το πρωί, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε η φήμη πως… επίκεινται μίνι ανασχηματισμός, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα σενάρια που διακυνούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα θέλοντας να δείξει πως υπάρχουν ευθύνες.
- Παράλληλα, με μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως θα σηματοδοτούσε και την… έναρξη της νέας κυβέρνησης εφόσον εξ αρχής το κυβερνητικό σχήμα έχει δείξει σημάδια αρυθμίας. Απο την άλλη μεριά όμως ενδεχομένως μια τέτοια κίνηση να μεταφράζονταν ως κίνηση πανικού ή να έρχονταν σε σύγκρουση με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού έλεγαν χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου εν θερμώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν κλήθηκε στο briefing να απαντήσει για το αν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ανέφερε ότι « αυτή τη στιγμή, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, νομίζω όλους μας, μας απασχολεί η διαχείριση αυτού του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας. Ό ίδιος αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του» υπογραμμίζοντας όμως πως «όλοι αξιολογούνται συνεχώς».
Υπο αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ λειτούργησε ως προσωρινή «βαλβίδα» εκτόνωσης.
- Αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών χωρίς καθυστερήσεις ή γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ανεύρεση των αναγκαίων πόρων για τις αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστούν κοινοτικά κονδύλια για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι στενά. Απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν το ενδεχόμενο για μεταφορά επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ παράλληλα πρόθεση της κυβέρνηση είναι να αναζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση απο την Ε.Ε.