Παρέμβαση Τζακ Στρο στο Politico: “Η ΕΕ να σπάσει το ξόρκι για το Κυπριακό και να βάλει την λύση των δύο κρατών στο τραπέζι”- Ροζάκης: Αποσύνδεση από τα ελληνοτουρκικά

 Παρέμβαση Τζακ Στρο στο Politico: “Η ΕΕ να σπάσει το ξόρκι για το Κυπριακό και να βάλει την λύση των δύο κρατών στο τραπέζι”- Ροζάκης: Αποσύνδεση από τα ελληνοτουρκικά

Ο Τζακ Στρο ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2001 έως το 2006. Κάποιοι θα ισχυριστούν πώς η χρονική απόσταση από τότε που είχε αποφασιστικό ρόλο -σε μία εποχή που το ΗΒ ανήκε ακόμα στο ευρωπαϊκό μπλοκ- καθιστά διπλωματικά “ανενεργή” την άποψή του, όπως εκφράζεται με άρθρο του στο Politico.

Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να υποτιμηθεί, ακριβώς επειδή ίσως εκφράζει μια γενικότερη προσέγγιση της βρετανικής διπλωματίας, όσο και επειδή το ΗΒ είναι μία από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις (μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία) στο Κυπριακό. Κι ακόμα περισσότερο διότι η πρότασή του είναι “εκρηκτική”: “Δεν θα έπρεπε ποτέ να βάλουμε την Κύπρο (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μπλοκ πρέπει να βάλει την πρόσβαση (της Κύπρου) στον πάγο και να καταστήσει σαφές και στις δύο πλευρές πώς μόνο ένα ενωμένο κράτος μπορεί να συμμετέχει”!

Εάν λάβει, δε, κανείς υπόψη του και όσα είπε ο καθηγητής, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, και παλαιότερα άτυπος σύμβουλος του σημερινού πρωθυπουργού, Χρήστος Ροζάκης (Πρώτο Πρόγραμμα), είναι σαφές πως υπάρχουν συζητήσεις και πιθανώς διεργασίες σχετικά με το Κυπριακό, θέμα που μπορεί να μην μπαίνει ευθέως στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών, είναι όμως βέβαιο πως θα επηρεάσει την επιχειρούμενη προσέγγιση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

“Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες τουλάχιστον για να λύσει το πρόβλημά της. Είναι το σχέδιο Ανάν και είναι και η πρόσφατη στο Κραν Μοντανά. Βέβαια στο Κραν Μοντανά είναι ευθύνη της Κύπρου το ότι δεν προχώρησε σε μία επίλυση, παρά το γεγονός ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά σε αυτήν. Ως εκ τούτου, και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά», δήλωσε ο Χρ. Ροζάκης.

Το άρθρο του Τζακ Στρο στο Politico

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι δύο σπίτια σε αποκλειστικό θύλακα κοντά στη Μόσχα είχαν αγοραστεί για τις κόρες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από μια κυπριακή εταιρεία με το όνομα Ermira, η οποία ανήκε επίσημα σε Ρώσο δικηγόρο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκε στον Πούτιν.

Η στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου είναι μακροχρόνια, διάχυτη και, πολλοί πιστεύουν, μάλλον ανθυγιεινή. Ποια είναι όμως η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Η δημοκρατία έχει πληθυσμό περίπου 800.000 — ή μόλις 0,002 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η μικροσκοπική Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία. Τα χρήματα ήταν ως επί το πλείστον ρωσικό κεφάλαιο, το οποίο είχε κρυφτεί στην Κύπρο για να αποφευχθεί η φορολογία και ο έλεγχος, και στη συνέχεια επανεπενδύθηκαν στη Ρωσία.

Από το 2012 έως το 2013, μια εξαιρετικά σοβαρή τραπεζική κρίση στην Κύπρο είχε πλησιάσει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Οι κυπριακές τράπεζες είχαν υπερβολική μόχλευση και ένα έκτακτο δάνειο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από —ναι — η Ρωσία απέτυχε να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Η ίδια η ΕΕ έπρεπε να παρέμβει.

Τότε, μόλις πέρυσι, ένα εξαιρετικό σκάνδαλο κατέκλυσε τις πολιτικές τάξεις της χώρας, όταν επιμελείς ερευνητές δημοσιογράφοι αποκάλυψαν μια εκτεταμένη συνωμοσία για εξασφάλιση κυπριακών (και συνεπώς ΕΕ) διαβατηρίων για ξένους πολίτες μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι επιλέξιμοι ξένοι υπήκοοι μπορούσαν να αγοράσουν υπηκοότητα για 2,15 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ένας πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Αυτοί οι αιτούντες είχαν ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου δεν ήταν επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. Αλλά κατά την περίοδο που λειτούργησε, από το 2007 έως το 2020, σχεδόν 6.800 πλούσιοι αλλοδαποί αγόρασαν υπηκοότητα ΕΕ από την Κύπρο — και ναι, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ρώσοι.

Το νησί της Κύπρου έχει διαιρεθεί από το 1974, με την Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία στο νότο και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), όπου σήμερα ζει σε συντριπτική πλειοψηφία η τουρκοκυπριακή μειονότητα (περίπου 250.000). Μια ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, που περιπολεί τα ουσιαστικά σύνορα μεταξύ βορρά και νότου, είναι μόνιμα σταθμευμένη εκεί. Η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ στο βορρά.

Οι αφηγήσεις σχετικά με το γιατί η Τουρκία εισέβαλε για να εξασφαλίσει τον βορρά διαφέρουν πολύ. Όμως, τότε, νεοφασίστες συνταγματάρχες διοικούσαν την Ελλάδα και ακολουθούσαν μια πολιτική «ένωσης» – ενότητας της Κύπρου με την ηπειρωτική χώρα. Το δικοινοτικό, διμερές σύνταγμα που συμφωνήθηκε το 1960 για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταρρεύσει. Υπήρχε τρομερή κοινοτική βία. και πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνταν τη ζωή τους.

Η Κύπρος είχε επίσης υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στα τέλη του 1972, υποβάλλοντας επίσημα αίτηση για ένταξη το 1990. Ο ΟΗΕ προσπαθούσε, ανεπιτυχώς, για χρόνια να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία και ένα νέο σύνταγμα μεταξύ της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και καθώς η προοπτική ένταξης στην ΕΕ έγινε σαφέστερη, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ, με διεθνή υποστήριξη, υπολόγισαν ότι η σύνδεση της συμφωνίας για μια ειρηνευτική διευθέτηση με την ένταξη στην ΕΕ προσέφερε την καλύτερη ελπίδα για την επίλυση των διχασμών του νησιού.

Έτσι, στις αρχές του 2004, καθώς ο χρόνος έτρεχε προς την επίσημη ένταξη της Κύπρου, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, υποβλήθηκαν λεπτομερείς προτάσεις σε κάθε πλευρά από τον ΟΗΕ οι Τουρκοκύπριοι που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ. Οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Πολλοί από εμάς που είχαμε γίνει μάρτυρες αυτής της διαδικασίας πιστεύαμε ότι υπήρξε σοβαρή διπροσωπία από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών. Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε, και θα έπρεπε, να είχαμε θέσει την ένταξη της Κύπρου στον πάγο σε αυτό το στάδιο και να καταστήσουμε σαφές και στις δύο πλευρές ότι μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η αποτυχία του μπλοκ (στο οποίο ήμουν μέρος) σημαίνει ότι η ίδια η ΕΕ προήδρευσε σε μια παγωμένη σύγκρουση. Και με αυτόν τον τρόπο, έχει χάσει κάθε σοβαρή μόχλευση έναντι των Ελληνοκυπρίων.

Πιστεύουν, σωστά, ότι έχουν λευκή κάρτα — ιδίως σε σχέση με τη Ρωσία. και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τον Βορρά, όσο κι αν είναι συμβατή με τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα, θα είναι λιγότερο ικανοποιητική από το status quo. Η ιστορία των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών από το 2004 καθιστά την άποψη μου.

Υπάρχει, κατά την άποψή μου, μόνο ένας τρόπος για να περάσει αυτό το αδιέξοδο. Και αυτό είναι για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο διαχωρισμός των κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993. Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους τώρα από ό,τι είχαν ποτέ όταν ήταν σε ένα μόνο έθνος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα. Διαθέτει επίσης βασικά αμυντικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, με δύο «Κύριες Περιοχές Βάσεων» (που ήταν επίσημα μέρος του ΗΒ). Φυσικά, η Βρετανία δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Αλλά αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει είναι να σπάσει το ξόρκι για την Κύπρο, να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση.

Σχετικά Άρθρα