Παλαμάς: Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένους – “Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας” – Λέκκας:Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης

 Παλαμάς: Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένους – “Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας” – Λέκκας:Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης

The flooded village of Piniada during the storm Daniel, in Trikala, Greece on September 7, 2023. / Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι κραυγές αγωνίας κατοίκων από τον Παλαμά Καρδίτσας δεν έχουν τέλος, καθώς ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ χωριά και περιουσίες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Ολόκληρες οικιστικές περιοχές βυθίστηκαν στο νερό, με τους πολίτες να βρίσκονται σε μπαλκόνια και στέγες προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα, ο Ευ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες για την εξέλιξη έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά η πολιτεία δεν έχει σχέδια εκκένωσης των περιοχών. Μάλιστα, παρουσίασε δύο έρευνες του 2019 που έγιναν από τη ομάδα του στη Θεσσαλία και οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη Γωγώ Κατσιαμπούρα, κάτοικο Αθηνών, που από το πρωί αγωνιά για την τύχη των συγγενών της. Όπως λέει «η γιαγιά μου, η θεία μου και τα ξαδέλφια μου είναι από τις 6 το πρωί εγκλωβισμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι στο ισόγειο. Το νερό έχει φτάσει στο ενάμιση μέτρο. Επικοινωνώ προσεκτικά μαζί τους, αφού τελειώνουν και οι μπαταρίες των κινητών. Στην τελευταία κλήση μου είπαν πως κρυώνουν και τρέμουν. Κινδυνεύουν με υποθερμία. Δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, τίποτα. Οι άνθρωποι μου δεν μπορούν καν να πάρουν τα φάρμακα τους. Πριν λίγο ένας 85χρονος κατέληξε, αβοήθητος. Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας. Είμαστε στη μέση της Ελλάδας, στο χάρτη, λίγες ώρες μακριά από τα αστικά κέντρα. Πού είναι η βοήθεια; Σε 6.30 ώρες που έχουν περάσει από τις πλημμύρες, θα είχαν καταφθάσει στην περιοχή διασώστες από το εξωτερικό. Σε 2-3 ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να προσεγγίσουν τα πάντα, αλλά δεν έχει εμφανιστεί τίποτα. Παρακαλούμε όποιον ακούει να κάνει κάτι. Απειλούνται ζωές».

  • Άλλη μια μαρτυρία από κάτοικο, μέσω του ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας άνθρωπος με τρία σκυλάκια βρισκόταν στο σπίτι που γκρεμίστηκε πίσω. Τα σκυλιά κατάφεραν, βγήκαν έξω κλαίνε. Τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον βρω από τις 4:30πμ ώρα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Γκιλέκα» αναφέρει στο OPEN κάτοικος της περιοχής, συμπληρώνοντας «δεν ξέρετε τι ουρλιαχτά ακούγονται».

Δραματικό μήνυμα εστάλη από κάτοικο, επίσης, εγκλωβισμένη. «Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους» τα λόγια της γυναίκας στα οποία αποτυπώνεται το δράμα που έχει δημιουργήσει ηκακοκαιρία Daniel. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά, ένα μωρό 2 μηνών και ηλικιωμένοι, εγκλωβισμένοι από τις 4:20 π.μ. σε λόφο, δίπλα από το χωριό της Καρδίτσας.

«Ήρθαμε και καθίσαμε στην πάνω πλευρά για να σωθούμε, να μην πνιγούμε» δήλωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό. «Φωνάζω από το πρωί και όλοι μας κοροϊδεύουν. Λένε ”έρχονται οι δυνάμεις”. Από πού έρχονται;», κατήγγειλε. «Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους. Ήρθαν 10 εθελοντές από τη Λάρισα, σώσανε δύο οικογένειες που παραλίγο θα πνίγονταν, είχαν νεογέννητο παιδάκι. Ζητήσαμε να κάνουν σαν στρώμα τις σωσίβιες λέμβους για να κοιμηθούν τα παιδιά. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα