Καρδίτσα/Πλημμύρες: Μάχη με τον χρόνο – Φόβοι για αύξηση των θυμάτων μόλις τραβηχτούν τα νερά

 Καρδίτσα/Πλημμύρες: Μάχη με τον χρόνο – Φόβοι για αύξηση των θυμάτων μόλις τραβηχτούν τα νερά

Με τις πλημμύρες να έχουν στοιχίσει ήδη τη ζωή σε εννέα ανθρώπους η μάχη επικεντρώνεται στον εντοπισμό των αγνοουμένων στην περιοχή της Καρδίτσας. Υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Με τα σπίτια να πέφτουν, με το νερό στον Παλαμά και στα γύρω χωριά να έχει φτάσει στα πέντε μέτρα, όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος για αύξηση των νεκρών μεγαλώνει.

Οι απεγκλωβισμοί στον Παλαμά Καρδίτσας συνεχίζονται. Το βράδυ άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους.

Ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Διασωστών (ΕΠΟΜΕΑ) μιλώντας στο ethnos.gr περιγράφει τα όσα βιώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, όλοι εθελοντές που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν για να βοηθήσουν, όμως σε λίγες περιπτώσεις μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί. Για τον λόγο αυτό στέλνονται το πρωί της Παρασκευής (8/9) ενισχύσεις με τέσσερα φουσκωτά σκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά και τρεις αντλίες νερού με 30 εθελοντές.

  • «Μικρά παιδιά στις στέγες τρέμουν από τον φόβο τους, ηλικιωμένοι κλαίγοντας μάς φωνάζουν για βοήθεια. Πραγματικά, δεν περιγράφεται η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Παλαμά, στη Μεταμόρφωση και στη Φαρκαδόνα. Και τα λεπτά μετράνε. Βοηθήσαμε όσο μπορούμε αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα και εργαλεία και κυρίως φουσκωτές βάρκες».
  • «Η κατάσταση είναι δραματική και η σκέψη όλων είναι στο φράγμα της Αγίας Μαρίνας. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί εάν το φράγμα δεν αντέξει. Θα πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της Λάρισας. Μακάρι να μη ρίξει άλλο νερό γιατί δεν ξέρω εάν θα αντέξουν οι υποδομές. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Άλλο να σας το περιγράφω και άλλο να το βλέπετε. Δεν υπάρχουν λόγια».
  • «Μας προκαλεί ανατριχίλα η σκέψη του τι θα δούμε όταν θα πέσει η στάθμη του νερού. Πρόλαβαν άραγε να βγουν όλοι έξω από τα σπίτια τους; Μακάρι όλα να πάνε καλά και όλοι οι άνθρωποι να βγουν σώοι. Εμείς ως Εθελοντική ομάδα θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας με 30 εθελοντές από Αθήνα και άλλες περιοχές, ενώ ήδη επιχειρούν 15 εθελοντές στη Λάρισα και 10 στον Βόλο».

Την ίδια στιγμή, «σβησμένη» από τον χάρτη εδώ και ώρες η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο τις τελευταίες ώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας μετέτρεψε τον κάμπο της Καρδίτσας σε μία απέραντη λίμνη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά και εκείνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι κάτω από το νερό.

Τρίκαλα

Διακοπή υδροδότησης έχει σημειωθεί στην πόλη των Τρικάλων, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ. Η παροχή του νερού θα αρχίσει μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΔΕΥΑ Τρικάλων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της βλάβης. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε δωρεάν διανομή μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί στη Μαγνησία από τη θάλασσα

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό,Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Ολα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα.

Σχετικά Άρθρα