Αγοραστός: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι-“Να μην γίνουν εκλογές” – Οργή των κατοίκων

 Αγοραστός: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι-“Να μην γίνουν εκλογές” – Οργή των κατοίκων

People on a boat help residents move through flood water following heavy rains caused by Storm Daniel in Farkadona, Trikala, Greece on Sept. 7, 2023. / Διάσωση κατοίκων στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι «κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι», πυροδοτώντας τους φόβους για το τι πρόκειται να αποκαλυφθεί στα χωριά που έχουν θαφτεί στη λάσπη όταν το νερό από την καταιγίδα Daniel αρχίσει να υποχωρεί από τις περιοχές που έχουν χαθεί από τον χάρτη.

Ο Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει, όπως και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, ποιος είναι και ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε σε σχετική ερώτηση να απαντήσει,  δίνοντας έστω κατά προσέγγιση ένα νούμερο και αρκέστηκε να πει ότι είναι οκτώ τα χωριά στην Καρδίτσα που έχουν θαφτεί στη λάσπη και το νερό και εκεί υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

  • Oργή στα χωριά που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία Daniel με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».  Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Μικρό Ευίδριο Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, αφού είδαν το χωριό τους να καταστρέφεται μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο αγροτικός δρόμος «έσβησε» από τον χάρτη ενώ στη γέφυρα του χωριού έχουν σφηνώσει φερτά υλικά. «Εγώ απορώ πως δεν έχει πέσει η γέφυρα», είπε κάτοικος στον ΣΚΑΙ. 

  • «Το χωριό μου καταπατήθηκε όλο για δεύτερη φορά. Το 2020 πατήθηκε όλο, τώρα πλημμύρα για δεύτερη φορά. Ο κόσμος έπαθε ζημιές. Τώρα ήταν το τελειωτικό. Δεν έδωσαν καμία σημασία, δεν έφτιαξαν τίποτα, δεν άνοιξαν τα ποτάμια, δεν έκαναν καθαρισμούς» είπε ο κ. Χρήστος στον ΣΚΑΙ.

«Θα έρθει ο κ. Αγοραστός να ζητήσει ψήφους πάλι, τον έχουμε στηρίξει και μας άφησε στο έλεος του Θεού, να πνιγούν όλα τα χωριά. Εδώ δεν ήρθε κανένας από εχθές. Τι πράγματα είναι αυτά;», ανέφερε. 

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε Μικρό και Μεγάλο Ευίδριο. Σε σπίτια, χωράφια, αποθήκες, δεν έμεινε τίποτα. Ο κόσμος δεν έχει δεύτερο παντελόνι να αλλάξει. Μηχανές, τρακτέρ, αυτοκίνητα, σπίτια, αυλές, τίποτα! Δεν έχει ο κόσμος δεύτερο εσώρουχο να αλλάξει!», είπε εκνευρισμένος ο κ. Χρήστος. 

«Ντρέπομαι το 2023 να υπάρχουν τέτοια πράγματα! Το ’50 δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Θα έρθει ο Αγοραστός και οι βουλευτές με τις γραβάτες και θα πουν μ…», φώναξε ο κάτοικος στην κάμερα και βγήκε εκτός εαυτού, εμφανώς αγανακτισμένος. 

«Ο Αγοραστός αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στη φυλακή» είπε άλλος κάτοικος του χωριού. 

“Να μην γίνουν εκλογές”

«Δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές. Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας. Αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας δεν θα γίνονταν οι εκλογές. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τις εκλογές. Εμείς δεν ζητάμε αναβολή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να γίνουν οι εκλογές. Πώς θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν; Το έχω θέσει ήδη το θέμα στο ΥΠΕΣ και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα με ταχείες διαδικασίες. Διότι αν γίνουν τα έργα αυτά με συνθήκες κανονικότητας δεν πρόκειται να γίνουν σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπει την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών, τόνισε ότι θα χρειαστεί τριπλάσιο ποσό για την αποκατάσταση των καταστροφών από το αντίστοιχο που απαιτήθηκε μετά την κακοκαιριία Ιανός. «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, γέφυρες που έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν δρόμοι, σπίτια, εργοστάσια, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφική παραγωγή. Αν σκεφτείτε όλα αυτά και ότι για τον Ιανό χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ, εδώ σίγουρα μιλάμε για τριπλάσιο ποσό».

Όπως ανέφερε: «Οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Καλόγριανα, το Ριζοβούνι το Καματερο, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς, η Μαραθέα και ο Βλοχός, όπου θα επιχειρήσουν πολλές δυνάμεις σήμερα, χωρίς να σταματάνε να επιχειρούν στα άλλα που είναι ο Παλαμάς, τα Μεγάλα Καλύβια, η Φαρκαδόνα και διάφορα άλλα χωριά τα οποία χρειάζονται στο Δήμο, σε Δήμους της Καρδίτσας. Και βέβαια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης κάποιων δρόμων με δεκάδες μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης μιας των δρόμων».

Όσο για την στάθμη του Πηνειού και αν εξακολουθεί να ανεβαίνει, ο κ. Αγοραστός είπε: «Έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».

Σχετικά Άρθρα