Μαξίμου: Ακυρώνονται περιοδείες και επισκέψεις ενόψει ΔΕΘ- “Στον αέρα” το πρόγραμμα του πρωθυπουργού – Αποτίμηση καταστροφών από πυρκαγιές

 Μαξίμου: Ακυρώνονται περιοδείες και επισκέψεις ενόψει ΔΕΘ- “Στον αέρα” το πρόγραμμα του πρωθυπουργού – Αποτίμηση καταστροφών από πυρκαγιές

Παρά το γεγονός της πρόσφατης και μεγάλης εκλογικής νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, το κλίμα δεν θα είναι πανηγυρικό στην φετινή ΔΕΘ. Το σφοδρότατο κύμα βροχοπτώσεων και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό ή πανηγυρισμό στα κυβερνητικά στελέχη. Υπο αυτές τις συνθήκες κρίθηκε σκόπιμο να ακυρωθούν όλες οι περιοδείες των γαλάζιων κλιμακιών, που είχαν προγραμματιστεί στην Βόρεια Ελλάδα λίγο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πώς είναι πιθανό να ακυρωθεί τόσο η ομιλία του πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις, το βράδυ του Σαββάτου, όσο και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει επικεντρωθεί στην αποτίμηση των πρόσφατων καταστροφών και στην στρατηγική αντιμετώπισης τους. Θεωρείται βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το Βελλίδειο θα ανακοινώσει μέτρα για τους πληγέντες αλλά και τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων.

«Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε, και αυτό μας υποχρεώνει να στρέψουμε άμεσα το βλέμμα μας σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση. 

Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό θα κάνουμε και αυτό απαιτεί μια συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία προφανώς δίνει την βασική κατεύθυνση, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και με μεγάλη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών» τόνισε.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμαμίζουν ότι ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες που «χτύπησαν» σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία, τη  Σλοβενία

  • Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο, σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα. 

Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν σας κρύβω ότι όταν την περασμένη Παρασκευή είδα για πρώτη φορά τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη, τρόμαξα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά. Και στη συνέχεια διάβασα και τη δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου που είπε ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας και στην ίδια τη Θεσσαλία”.

Αποκαλυπτικός για την ένταση του φαινομένου ήταν και ο Περιφερειακός Υπεύθυνος του ΔΕΔΔΗΕ Στ. Ζαχαρής: “αναλύοντας τις συνθήκες που είχαμε το καλοκαίρι με τον παρατεταμένο και πολύ υψηλό καύσωνα καταλάβαμε ότι θα έπρεπε να λειτουργούμε πια με προδιαγραφές άλλης περιοχής: Μέση Ανατολή, βόρεια Αφρική. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα για τις βροχοπτώσεις και  τις ροές του νερού μας σπρώχνουν να αρχίσουμε να βλέπουμε τι γίνεται στη νοτιοανατολική Ασία. Καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να αλλάξαμε περιοχή. Είμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις” σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα