Χρηματιστήριο για το… “gourmet” σουβλάκι – Πόσο κοστίζει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, νησιά και πόσο αυξάνεται (vid)

 Χρηματιστήριο για το… “gourmet” σουβλάκι – Πόσο κοστίζει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, νησιά και πόσο αυξάνεται (vid)

Αιτία για τη νέα άνοδο των τιμών στο σουβλάκι είναι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οι οποίες βαζουν «φωτιά» στο κόστος παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην Αθήνα, ανέφερε πως «για το σουβλάκι… σίγουρα κάθε βδομάδα τα καινούργια τιμολόγια είναι αυξημένα. Από εκεί και πέρα κάθε ιδιοκτήτης προσπαθεί να μαζεύει λίγο το κέρδος του».

Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής έχει να κάνει και με το εάν ο καταναλωτής το αγοράζει από το ψητοπωλείο ή παραγγέλνει με ντελίβερι στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν ο πελάτης πάρει από το κατάστημα ένα σουβλάκι θα το βρει στα 3,20 ευρώ. Αν κάνει παραγγελία για το σπίτι θα το πληρώσει 20 σεντς ακριβότερο.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης υποστηρίζουν πως τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ.

  • Στη Θεσσαλονίκη υπεύθυνος ψητοπωλείου ανέφερε πως «οι τιμές ανεβαίνουν σχεδόν κάθε βδομάδα. Στα 4,20 ευρώ με γύρο χωρίς σαλάτα ή αλοιφή όπως το λένε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Στα 4,50 ευρώ με αλοιφή».

Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στις τιμές στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, σε συνοικιακό ψητοπωλείο το σουβλάκι πίτα με γύρο στοιχίζει περίπου 2,8 ευρώ. Για το ίδιο… έδεσμα στο κέντρο της Πάτρας ο καταναλωτής θα το βρει με μεγάλη πίτα στα 3,5 ευρώ.

Όμως και στα νησιά οι επισκέπτες του Αυγούστου παρατηρούν αυξήσεις. Συγκεκριμένα σε Σαλαμίνα και Αίγινα κοστίζει 3,3 ευρώ. Στα Χανιά και στην Πάρο 3,5 ευρώ, ενώ όλα τα σουβλατζίδικα στις Σπέτσες έχουν το «τυλιχτό» στα 3,6 ευρώ, ενώ τα «καλαμάκια» είναι στα 2,5 ευρώ.

Οι αυξήσεις στην τιμή του τυλιχτού, έχουν στρέψει τους καταναλωτές στα κρεοπωλεία, προκειμένου να ψήσουν τα δικά τους σουβλάκια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Σχετικά Άρθρα