ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης χρημάτων

 ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης χρημάτων

Την καταγγελία αυτή έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στο «απαράδεκτο» γεγονός, όπως το χαρακτήρισε, «να αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Μεταξά λόγω έλλειψης χρήματων και να σκορπάμε τα λεφτά  των νοσοκομείων σε εργολάβους!». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει περισσότερα από τον γιατρό» που εργάζεται στο νοσοκομείο και το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς «έρχονται εργολάβοι και απολύονται 6.000 συμβασιούχοι…».

Συγκεκριμένα, σχετικά με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, όπου αναβάλλονται χημειοθεραπείες, ο κ. Γιαννάκος εξήγησε πως «έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία, που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο, αναβάλλεται (η θεραπεία του)».

Συνεχίζοντας το σχόλιο του για τη λειτουργία του ΕΣΥ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

«Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνει με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του υπουργού Υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από την κυβέρνηση. Από τα λεφτά. Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους.
Γίνεται, όμως, καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι», απαντά ο κ. Γιαννάκος και δίνει ένα χαρακτηριστικό  παράδειγμα:

«Σταδιακά, από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εγκαθίστανται εργολάβοι. Επίσης, οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους. Στα νοσοκομεία, ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους.

Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Πετραλιά. Ήδη, ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό της συγκεκριμένης ανάθεσης (το οποίο είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) ανέρχεται σε 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Δηλαδή, τον μήνα, οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας τους κοστίζει 3.500 ευρώ το μήνα. Εάν προσλάμβανε η κυβέρνηση συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ό,τι τώρα μέσω του εργολάβου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει τονίζοντας ότι κάθε εργαζόμενος μέσω εργολάβου στοιχίζει στο δημόσιο περισσότερο από ό,τι ένας γιατρός, προσθέτοντας ότι τη θέση καθενός από τους 6.000 εργαζόμενους που απολύονται θα αναλαμβάνει εργολάβος.

Σχετικά Άρθρα