Μικρό καλάθι παροχών στη ΔΕΘ με… “φουλ” μεταρρυθμίσεων – Στοχευμένη ενίσχυση για ευάλωτους

 Μικρό καλάθι παροχών στη ΔΕΘ με… “φουλ” μεταρρυθμίσεων – Στοχευμένη ενίσχυση για ευάλωτους

Μήνυμα σταθερότητας κι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης απο την ΔΕΘ με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Για αυτό και το φετινό “καλάθι” του πρωθυπουργου στην Θεσσαλονίκη θα είναι γεμάτο απο μεταρρυθμίσεις κι όχι απο οικονομικές παροχές. 

Όπως ξεκαθαρίζουν απο το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού “όλες οι παροχές είναι κοστολογημένες κι εντός των οικονομικών ορίων που θέτει ο προϋπολογισμός”. “

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρώσει τη στήριξη του στους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται περισσότερο απο την ακρίβεια και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά. Σύμφωνα με στοιχεία της  Eurostat ο πληρθωρισμός τον Αύγουστο υποχώρησε στο 3,4% σύμφωνα και η Ελλάδα σημειώνει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 5,3% και, ενδεικτικά, στη Γερμανία είναι ακόμα πάνω από 6%. Ασφαλώς, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών και πως οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν έχουν αποκλιμακωθεί. 

Υπο αυτές τις συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει να δώσει μια “ανάσα” στα νοικοκυριά που μαστίζονται απο την ακρίβεια με στοχευμένες αυξήσεις στα εισοδήματα των πολιτών. 

«Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρίσμα αυτό εντάσσεται η περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, όπως θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη.

Το εν λόγω πακέτο των στοχευμένων μέτρων, ελέω και της παρατεταμένης ακρίβειας που συνεχίζει να αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του Μεγάρου Μαξίμου, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • επέκταση του market pass,
  • διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης,
  • επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά,
  • διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα,
  • νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και
  • ίσως ένα έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες.

Επίσης, μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, τουλάχιστον 70 ευρώ το μήνα. Οικογένειες με παιδιά, αναλόγως με τα τέκνα αυξάνονται τα επιδόματα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Σχετικά Άρθρα