Έβρος: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο – Μακριά από κατοικημένες περιοχές
Ανάμεσα σε Γιαννούλη και Κορνοφωλιά εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Έβρο με τη φωτιά να συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη, αν και τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες δεν απειλούν άμεσα τους οικισμούς.
Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια, καθώς στο σημείο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα
Ο Έβρος παραμένει υπό πύρινη πολιορκία για 14η συνεχόμενη μέρα και είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για το Σουφλί, οι κάτοικοι του οποίου έζησαν νύχτα κόλασης με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά χωριά και οικισμούς.
Στο Σουφλί ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών καθώς η φωτιά πλησίαζε την πόλη. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να αποτρέψουν την επέλαση της φωτιάς.
«Αυτή τη στιγμή το Σουφλί δεν κινδυνεύει από την φωτιά», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος να πάει η φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, έχει απομακρυνθεί.
Σώθηκαν 25 παράτυποι μετανάστες
Ζωντανοί ευτυχώς εντοπίστηκαν και απεγκλωβίστηκαν από πυροσβέστες 25 παράτυποι μετανάστες το μεσημέρι της Παρασκευής (01/09) σε φλεγόμενο σημείο μεταξύ της Δαδιάς και του χωριού Γιαννούλη στον Έβρο.
Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν από πυροσβέστες και μεταφέρονται στο χωριό Δαδιά.
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Αυγούστου, βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί στην περιοχή Άβαντα.
H εικόνα στο Σουφλί
Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς ήταν καθοριστικής σημασίας και βοήθησε χθες βράδυ την άμυνα των δυνάμεων κατάσβεσης σε μία ακόμη μάχη αναχαίτισης ενός πολύ ισχυρού πύρινου μετώπου, αποσοβώντας τον άμεσο κίνδυνο εισβολής της φωτιάς στην πόλη του Σουφλίου.
Με το μέτωπο να κινείται αυτή τη στιγμή προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη και την εκκένωση του Σουφλίου να έχει αποφευχθεί, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Καλακίκος περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δυσκολία και την επικινδυνότητα των ωρών που προηγήθηκαν, το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου σχεδιασμού ανάκαμψης για το νότιο τμήμα του Νομού που έχει πληγεί καθώς και της ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων.
Η επικινδυνότητα της επιχείρησης κατάσβεσης λόγω της έντασης της πυρκαγιάς
«Το χθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν», ανέφερε ο δήμαρχος.
Εξήγησε δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς. «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη. «Αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα “κάθεται” η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ’ αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό», πρόσθεσε.
«Είχαμε ενημερώσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όλα τα άτομα, ειδικά αυτά που ήταν περιμετρικά του Σουφλίου, για το ενδεχόμενο της εκκένωσης. Είχαν απομακρυνθεί τα ζώα και μελίσσια και υπήρχαν διαθέσιμα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων» σημείωσε ο κ. Καλακίκος.
Kάηκαν πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο
Συνολικά έχουν καεί περισσότερα από 800.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς νυχθημερόν. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (1/09) στην περιοχή επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας, η Αλβανία και η Σερβία.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Η κατάσταση στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα
Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
Σχετικά με το Τσικράκι Φαρσάλων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορώνα Κιλκίς.
Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ασπροπουλιά Μεσσηνίας και Γεράκι Ηλείας.