Καταιγίδα αυξήσεων στα προϊόντα, μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Οι ζημιές στον Κάμπο θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ.

 Καταιγίδα αυξήσεων στα προϊόντα, μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Οι ζημιές στον Κάμπο θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ.

Το πλήγμα είναι πολυεπίπεδο με μακροχρόνιες συνέπειες. Προϊόντα όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές και βαμβάκι, που ήταν ο θησαυρός του Θεσσαλικού κάμπου, θα επηρεαστούν άμεσα και δραστικά από τις πλημμύρες. Στις λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, με τους πάγκους να έχουν λιγότερα προϊόντα και τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί.

Οι περισσότεροι παραγωγοί στις λαικές της Θεσσαλίας δηλώνουν στη κάμερα του Mega πως έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και πλέον δεν έχουν άλλη παραγωγή. Η μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε προιόντα όπου ήδη η ακρίβεια καλπάζει.

Τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς ήδη έχουν εμφανιστεί καθώς κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες με έδρα τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα,την Λαρισα έχουν υποστεί καταστροφές. Τουλάχιστον 4-5 μονάδες γαλακτοβιομηχανίας και τυροκομίας της περιοχής καταγράφουν τεράστιες ζημιές.

Άλλες πάλι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν ανησυχούν καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν πρώτη ύλη σε άλλες αγορές. Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών για το πότε μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν.

  • Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Στις λαϊκές της Αθήνας, οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την καταστροφή της Θεσσαλίας λένε οι παραγωγοί ωστόσο το γεγονός ότι η χωρα είναι κομμένη στα δύο λόγω του οδικού δικτύου προκαλεί προβλήματα στη τροφοδοσια του λεκανοπεδίου. Οικονομολόγοι πάντως εκτιμούν πως η ζημιά που έχει προκληθεί στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη εκτίμηση των 2,5 δισ. ευρώ.

«Χρυσό» θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς, θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά. Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι “Αν κάποιοι νομίζουν ότι σε μια κρίση, όπως στη Θεσσαλία θα βρουν αφορμή για να αυξήσουν πρόσκαιρα και αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το κράτος και τις συντεταγμένες τους δομές με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα”.

Παράλληλα, μπαράζ ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%, προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
  • Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
  • Έχει ζητηθεί από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ύψους των εκπτώσεων γίνεται από την κάθε εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα