ΗΠΑ: Τι σημαίνει το shutdown της κυβέρνησης

 ΗΠΑ: Τι σημαίνει το shutdown της κυβέρνησης

Μεγαλύτερες ουρές στα αεροδρόμια, χαμένοι μισθοί, κλειστά εθνικά πάρκα και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων: αυτές είναι μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις από το διαφαινόμενο shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών οδηγούν την κυβέρνηση στα πρόθυρα ενός δυνητικά παρατεταμένου τερματισμού λειτουργίας αυτό την Κυριακή.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα λήξει τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει το «λουκέτο»

Ωστόσο, δεν θα σταματήσουν απότομα όλες οι υπηρεσίες. Όπως γράφει το Bloomberg, οι πληρωμές του ιατροφαρμακευτικού κλάδου και οι προσπάθειες για την προστασία των πυρηνικών όπλων δεν θα επηρεαστούν.

Πιθανότατα τα ταχυδρομεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ωστόσο δεν θα γίνονται γάμοι στα δικαστήρια του DC. Πολλοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είναι πιθανό να απολυθούν, αλλά ορισμένοι θα αναγκαστούν να εργαστούν χωρίς αμοιβή μέχρι να λήξει το κλείσιμο. Η τελευταία μεγάλη διακοπή λειτουργίας το 2018-2019 διήρκεσε 35 ημέρες.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού έχει συγκεντρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που περιγράφουν τι συμβαίνει σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας. Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα σημεία:

Εργασία

Μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας που θα «παύσουν εντελώς τη λειτουργία τους» είναι το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, το οποίο δημοσιεύει τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Αυτό και άλλες καθυστερήσεις στα οικονομικά δεδομένα από την κυβέρνηση θα ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές να αναζητήσουν τρίτα μέρη για να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν τα κενά προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία της οικονομίας.

Federal Reserve

Η δραστηριότητα της Federal Reserve δεν θα επηρεαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της την 1η Νοεμβρίου.

Χρηματοοικονομικές Ρυθμιστικές Αρχές

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα σταματήσει «το μεγάλο μέρος των ερευνών της για τον ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα εξετάσει ούτε θα εγκρίνει εγγραφές από συμβούλους επενδύσεων, χρηματιστές-διαπραγματευτές, πράκτορες μεταβιβάσεων, οργανισμούς αξιολόγησης, εταιρείες επενδύσεων και δημοτικούς συμβούλους.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων θα σταματήσει «το μεγάλο μέρος των εργασιών της», συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων λειτουργιών του τμήματος επιβολής.

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε σε γενικές γραμμές ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον Λευκό Οίκο, με τις αγορές και τις οικονομικές ενημερώσεις, το έργο πολιτικής και άλλα στοιχεία που απαιτούνται για την εκπλήρωση των συνταγματικών εξουσιών του προέδρου.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα σταματούσαν κατά τη διάρκεια ενός τερματισμού λειτουργίας: «συνήθης διεθνής δέσμευση, εγχώρια χρηματοδότηση και οικονομική πολιτική» καθώς και διεκπεραίωση υποθέσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φορολογική αρχή, το IRS θα σταματήσει να σηκώνει το τηλέφωνο και να απαντά στις 46.000 κλήσεις που δέχεται κατά μέσο όρο καθημερινά, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης σταματούν.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή φορολογικών εκπτώσεων που δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, αν και η καθοδήγηση σχετικά με τη διεκδίκηση κινήτρων για υδρογόνο, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και άλλα εγχειρήματα θα μπορούσε να καθυστερήσει.

Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που ζήτησαν εξάμηνες παρατάσεις για τις φορολογικές τους δηλώσεις τον Απρίλιο εξακολουθούν να υποχρεούνται να υποβάλουν έως τις 16 Οκτωβρίου.

Επείγουσα Αρωγή

Ένα κλείσιμο θα «δημιουργούσε αυξημένο κίνδυνο» να εξαντληθούν τα κονδύλια αρωγής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και «θα περιπλέξει τις νέες προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πρόσθετων καταστροφικών καταστροφών».

Ενέργεια & Περιβάλλον

Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει άδειες για ορισμένες υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας προηγούμενης διακοπής λειτουργίας, δεν είναι σαφές ότι αυτό θα συμβεί ξανά.

Η έλλειψη χρηματοδότησης θα παρέλυε άλλες εργασίες για την ανάπτυξη απαιτούμενων περιβαλλοντικών αναλύσεων για ενεργειακά έργα, αυτοκινητοδρόμους και άλλες υποδομές.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος μπορεί να συνεχίσει ορισμένες δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τον IRA καθώς και άλλες εξαιρούμενες εργασίες, όπως τον καθαρισμό που χρηματοδοτείται από τους οικισμούς σε ορισμένες τοποθεσίες του Υπερταμείου.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι περισσότερες επιθεωρήσεις που διεξάγονται σε χώρους επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και σε εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και χημικών, θα σταματήσουν.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η οποία δημοσιεύει στιγμιότυπα των αποθεμάτων πετρελαίου και της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ, θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει δεδομένα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον αρχικά.

Η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας θα επικεντρωθεί στη «συντήρηση και προστασία των πυρηνικών όπλων, διεθνείς δραστηριότητες μη διάδοσης και την εξυπηρέτηση των ανεπτυγμένων ναυτικών αντιδραστήρων».

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα σταματήσει τις δραστηριότητες αδειοδότησης, πιστοποίησης και αδειοδότησης και επιθεώρησης, μαζί με ασκήσεις ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.

Μεταφορές & Ταξίδια

Οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι αξιωματικοί της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών που εργάζονται χωρίς αμοιβή θα μπορούσαν να σταματήσουν να εργάζονται, όπως συνέβη το 2019.

Η Amtrak θα συνέχιζε να μεταφέρει επιβάτες.

Τα διαβατήρια και οι βίζες θα εξακολουθούν να εκδίδονται στα προξενικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι «υπάρχουν επαρκή τέλη για την υποστήριξη των λειτουργιών».

Άμυνα

Οι προσπάθειες «για την υπεράσπιση του έθνους και τη διεξαγωγή συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων» θα συνεχίζονταν, αλλά οι περισσότεροι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Άμυνας θα απολύονταν. Οι ταφές και οι περιηγήσεις στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον θα συνεχίζονταν.

Υγεία & Κοινωνική Ασφάλιση

Η ανταπόκριση και η έρευνα στον Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπείας, θα συνεχιστούν υπό το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλουν τις κλινικές δοκιμές για ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή των φαρμάκων θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς ορισμένοι κατασκευαστές φαρμάκων αντιμετωπίζουν προθεσμία στις 2 Οκτωβρίου για να αναφέρουν δεδομένα στη Medicare για χρήση στον καθορισμό νέων τιμών. Τα κουπόνια τροφίμων για άτομα με χαμηλό εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλους ενδέχεται να καθυστερήσουν.

Οι επιταγές κοινωνικής ασφάλισης θα παραδίδονται και οι αιτήσεις για παροχές θα εξετάζονται, αλλά οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να επαληθεύσουν τις παροχές ή να αντικαταστήσουν τις κάρτες Medicare.

Πάρκα

Τα περισσότερα εθνικά πάρκα πιθανότατα θα κλείσουν, απομακρύνοντας τους επισκέπτες και ακρωτηριάζοντας τις επιχειρήσεις στην οικονομία της υπαίθριας αναψυχής των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian και της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης, ενδέχεται να κλείσουν για μεγάλο διάστημα.

Κοιμητήρια, μνημεία και κέντρα επισκεπτών σε όλο τον κόσμο που στεγάζονται υπό την αμερικανική επιτροπή μνημείων μάχης θα κλείσουν επίσης.

Στέγαση

«Σχεδόν όλες» οι εργασίες δίκαιης στέγασης του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης θα σταματήσουν, όπως και ορισμένα μηνιαία προγράμματα επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς για επιχειρήσεις δημόσιας στέγασης.

Το έργο του HUD για το χαρτοφυλάκιο ασφαλισμένων στεγαστικών δανείων της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Στέγασης και το έργο της Ginnie Mae στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων δεν θα επηρεαστεί.

Εμπόριο

Η επανεξέταση ή η έκδοση δανείων στο πλαίσιο της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων θα παύσει. Η συλλογή δεδομένων δεκαετούς απογραφής από το Υπουργείο Εμπορίου πιθανότατα θα συνεχιστεί, όπως και οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις σχετικά με τον καιρό, το νερό και το κλίμα.

Σχετικά Άρθρα