Πρόκληση Ερντογάν με σιγοντάρισμα από ΝΑΤΟ – Τι κρύβεται πίσω από τα νέα νατοϊκά συγχαρητήρια για την “Ημέρα της νίκης”
Πρόκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, μετά το γιγοντάρισμα από το ΝΑΤΟ που απέστειλε ευχές (δεύτερη φορά) για τη μαύρη επέτειο καταστροφής της Σμύρνης, συγχαίροντας την Τουρκία για τη νίκη κατά των… Ελλήνων. «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», είπε συγκεκριμένα σε μία ακόμη πρόκληση ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».
«Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, στον οποίο με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο», τόνισε, πιο αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη. Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ᾽᾽μεγάλης επίθεσης᾽᾽ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε».
Στο εν λόγω σημείο της ομιλίας του κατέληξε: «Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρόμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας την Ανατολία».
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να στείλει γραπτό διάβημα στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ για το συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό στις 30 Αυγούστου, της λεγόμενης «Ήμερας Νίκης» στο Μικρασιατικό Μέτωπο, που ανήρτησε η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων που εδρεύει στη Σμύρνη, στο λογαριασμό της.
- Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να στείλει γραπτό διάβημα στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ για το συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία.
Στο μήνυμα της σημειωνόταν: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί». Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται «εκλεκτικές» από διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους αφού η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Συμβάλλει, επίσης, ενεργά σε αποστολές και επιχειρήσεις της Συμμαχίας – κάτι που δεν είναι δεδομένο για όλα τα μέλη. Ορισμένοι σύμμαχοι εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο το γεγονός ότι βρίσκεται σε προνομιακό γεωπολιτικό χώρο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, ελέγχοντας ποιος περνάει από εκεί. Οι ρωσικοί δεσμοί της Τουρκίας θα μπορούσαν ακόμη και να την καταστήσουν χρήσιμο συνομιλητή σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία”.
Η Αθήνα σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που το 2017 πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να αγοράσει ρωσικό πυραυλικό σύστημα, τους S-400. Ότι, επίσης, έχει επιτεθεί επανειλημμένα εναντίον της ίδιας κουρδικής πολιτοφυλακής που είχαν υποστηρίξει οι ΗΠΑ στη Συρία και ότι μέχρι σήμερα ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθεί να συνομιλεί τακτικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν πολλές φορές, εκτός από τις τακτικές τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Ο Τούρκος ηγέτης έχει μάλιστα κατηγορήσει τη Δύση ότι προκαλεί τη Ρωσία.
Ρόλο σημαντικό, βέβαια, για αυτή τη σχέση παίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο όποιος σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους, όπως για τη γεωγραφική θέση, την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη διατήρηση της ροής του παγκόσμιου σιταριού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι η Άγκυρα έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία, «γεγονός που μείωσε τις δυνατότητες της Ρωσίας να ενισχύσει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από την Κριμαία».