Άμεση ανάλυση: Ποιες ανατροπές φέρνει στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Κασσελάκη

 Άμεση ανάλυση: Ποιες ανατροπές φέρνει στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Καταλύτης εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ ο πέμπτος παίχτης στην κούρσα διαδοχής. Τα υπερ και τα κατά της υποψηφιότητάς Κασσελάκη. Με ένα αυτοβιογραφικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει την είσοδό του στην κούρσα της διαδοχής. Ως νέο στέλεχος και νέο πρόσωπο στην πολιτική φροντίζει να συστηθεί και πάλι από την αρχή περιγράφοντας την πορεία του από την Ελλάδα στην Αμερική, το πως έβγαλε χρήματα με προσωπική δουλειά όπως λέει και γιατί επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τον σύντροφό του.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ρίχνεται στη μάχη της διεκδίκησης της ηγεσίας εμφανιζόμενος ως το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικοινωνιολόγου Γκρινμπεργκ και των δήθεν άριστων που τους κέρδισε και στους διαγωνισμούς και στα οικονομικά τα οποία τα γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον Πρωθυπουργό όπως λεει ο ίδιος.

  • «Θέλετε να βάλετε απέναντι στον σκηνοθετημένο Πρωθυπουργό του Γκρίνμπεργκ έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση; Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;»

Για να προλάβει τους επικριτές του ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και όπως ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν έχει κομματική προϋπηρεσία ή ότι το κοσμοπολίτικο στιλ του δεν μπορεί να συγκινήσει τη βάση ενός αριστερού κόμματος ο κ. Κασσελάκης πατά σε δυο βάσεις εκκίνησης.

Της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και της σύγχρονης Αριστεράς που θέλει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προϋπηρεσία του στην εργασία και την κοινωνική ζωή. Πρόκειται στην ουσία για τη προσπάθειά του να εμφανιστεί ταυτόχρονα και ως αντι- Τσίπρας αλλά και ως συνεχιστής της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη. Η υποψηφιότητα μου, είναι ριζοσπαστική, όπως και η ζωή μου. Το Ελληνικό Όνειρο δεν έχει χαθεί. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καιρός να αναγεννηθούμε. Καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι νικητής. Καιρός η σύγχρονη αριστερά να γίνει πράξη. Καιρός να κάνουμε τον κάθε πολίτη υπερήφανο».

Υπερ και κατά

Στα κατά που του καταλογίζουν είναι το γεγονός ότι μπήκε αργά στην κούρσα της διαδοχής. Ωστόσο σε μια διαδικασία που κινήθηκε μέχρι σήμερα με πολύ χαμηλές πτήσεις και χωρίς να προκαλεί το ενδιαφέρον με ευθύνη και των ίδιων των υποψηφίων σε ένα βαθμό, ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ημέρες είναι εκείνος που έχει ανατρέψει τα δεδομένα και τις βεβαιότητες που είχαν καλλιεργηθεί.

  • Αυτό το θετικό στοιχείο της υποψηφιότητάς του είναι κάτι που αναγνωρίζεται οριζόντια από τους άλλους υποψηφίους και τα επιτελεία τους.

Μάλιστα έμπειρος πολιτικός παρατηρούσε με νόημα ότι η περίπτωσή του απογύμνωσε και τις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ ως επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε μια στιγμή όπως αυτή επιστρέφουν στην αφάνεια ακριβώς γιατί αντλούσαν την αίγλη τους από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

  • Στα κατά δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμπεριλαμβάνουν και την στενή σχέση του με τον Παύλο Πολάκη που φαίνεται ότι είναι και το πρόσωπο που ώθησε τον νεαρό πολιτικό να κάνει το επόμενο βήμα.

Ο συντοπίτης του αψύς Σφακιανός δεν θα είναι παρών στην επίσημη εκδήλωση των Χανίων το βράδυ με τον κ. Κασσελάκη να επιλέγει τους τάφους των Βενιζέλων ως σημείο εκκίνησης της καμπάνιας του με εμφανή στόχο να προσδώσει έντονο το στοιχείο των κεντρώων παραδόσεων στην πολιτική του ταυτότητα.

Μετακινήσεις και μετατοπίσεις

Με την υποψηφιότητα Κασσελάκη φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει και ο κύκλος νέων υποψηφιοτήτων ενόψει του διαρκούς συνεδρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεσή τους.

  • Για τους Σωκράτη Φάμελλο και Διονύση Τεμπονέρα δεν φαίνεται να έχουν μείνει και πολλές κομματικές εφεδρείες για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Μάλιστα για την περίπτωση του Σωκράτη Φάμελλου το ζήτημα περιπλέκεται καθώς θα είναι εκείνος που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

  • Στελέχη κυρίως από το πρώην στρατόπεδο των προεδρικών ταλαντεύονται πλέον προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κοιτάξουν καθώς οι υποψήφιοι πλέον είναι ουσιαστικά τρεις οι οποίοι μπορεί να εκφράσουν την άλλοτε πλειοψηφική τάση της Κίνησης Μελών, η Έφη Αχτσιογλου, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελακης

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ την περίπτωση του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία και τεχνοκράτη. 

Μετακινήσεις ήδη σημειώνονται και αναμένεται να γίνουν αρκετές το επόμενο διάστημα. Επώνυμα στελέχη από υποστηρικτές της κας Αχτσιογλου και ίσως περισσότερο του κ. Παππά όπως εκτιμάται, δεν αποκλείεται να βρεθούν τελικά στο στρατόπεδο του κ. Κασσελακη. 

Φαβορί

Σε κάθε περίπτωση το φαβορί στην κούρσα παραμένει η Έφη Αχτσιόγλου και στις δημοσκοπήσεις – χωρίς τον πέμπτο υποψήφιο – έχει τον αέρα της νίκης με μεγάλη μάλιστα απόσταση από τον δεύτερο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  • Από την πλευρά της Έφης Αχτσιογλου πάντως όταν καλούνται να σχολιάσουν την περίπτωση του κ Κασσελακη σημειώνουν ότι η ίδια συνεχίζει τη δουλειά στη βάση του κόμματος εκεί δηλαδή που κερδίζονται οι εσωκομματικές εκλογές.

Αντίστοιχα και απο το επιτελείο του Νίκου Παππά ποντάρουν και εκείνοι στην επίδραση στην κομματική βάση. Η διείσδυση που έχει ο πρώην υπουργός παραμένει ισχυρή στον κόσμο του κόμματος με τα σημάδια μέχρι τώρα από τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα να είναι ενθαρρυντικά καθώς ήδη καταγράφεται αξιόλογη κινητοποίηση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποντάρει στην παλιά φρουρά των μελών που δεν είναι αμελητέα, είναι βαθιά συσπειρωμένη και μπορεί ανάλογα και με το ύψος της συμμετοχής στις κάλπες να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό αποδοχής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σχετικά Άρθρα