Υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης – Ανακοινώνει αύριο – Ο ρόλος Πολάκη, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, η δεξαμενή των ψήφων

 Υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης – Ανακοινώνει αύριο – Ο ρόλος Πολάκη, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, η δεξαμενή των ψήφων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης απέστειλε σήμερα επιστολή στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Χανίων, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδο του στην κούρσα της διαδοχής του κόμματος, καθώς αίτημα του ήταν η επιστολή να κοινοποιηθεί στα μέλη του κόμματος στα Χανιά, καλώντας τους σε ανοιχτή συζήτηση αύριο, Τρίτη, στους Τάφους του Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του κ. Κασσελάκη να ξεκινήσει την εκστρατεία του από τα Χανιά ελήφθη λόγω εντοπιότητας, καθώς πρόκειται για τη γενέτειρα του, ενώ θα περιοδεύσει τις υπόλοιπους ημέρες σε όλη την Κρήτη.

Στην επιστολή του, απόσπασμα της οποίας  δημοσιεύουν τα «Χανιώτικα Νέα» ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Αισθάνομαι την ανάγκη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η πρώτη μου δημόσια επαφή να γίνει στον τόπο καταγωγής μου και με τους ανθρώπους του τόπου μου» … «Καλώ τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό συμπατριώτη μου από τα Χανιά, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τον τρόπο και τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε μαζί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την Αριστερά του μέλλοντος. Ραντεβού την Τρίτη το απόγευμα στις 7.15μμ στους Τάφους του Βενιζέλου». 

Ο ρόλος Πολάκη

Ο μέντορας του, ο Παύλος Πολάκης που σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη είναι αυτός που τον πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον γνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα, έχει αναλάβει να βρει τις 30 υπογραφές στελεχών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου.  

Τα σενάρια για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έχουν φέρει αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  καθώς η δυναμική που έχει αναπτύξει στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ  μέσα από τα κοινωνικά  μέσα δικτύωσης είναι πολύ μεγάλη. 

Όλες οι αναρτήσεις του έχουν χιλιάδες likes, ενώ καθημερινά εμφανίζεται να παίρνει θέση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. 

Το καθαρό πρόσωπο του, ο λόγος και σκέψη του, καθώς και το γεγονός ότι είναι εκτός μηχανισμών έχουν κάνει πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να τον προτρέπουν να κατέβει για πρόεδρος του κόμματος. 

Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να δίνει ελπίδα στα «ορφανά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκνευρισμός στην Κουμουνδούρου

Η παρουσία Κασσελάκη προκαλεί ήδη τριγμούς και αντιδράσεις στο κόμμα, είναι προφανές ότι έχουν αιφνιδιαστεί πολλά στελέχη, ειδικά όσα πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα και τους “53”. Ο πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, με μία σκληρή ανάρτησή του, τον κατηγορεί ότι επιδίδεται σε “προσωπική εκστρατεία, εξαγοράζει δημοσιότητα, στήνει μηχανισμό προβολής”.

Και σημειώνει ότι “καθένας μπορεί να έχει το ψώνιο οι θέσεις του να λογίζονται ως συνολικό πολιτικό πρόγραμμα, που συνήθως είναι υπόθεση ενός κόμματος, ενός κινήματος ή μιας συλλογικότητας. Ο Κασσελάκης δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα φαντασιώνεται ότι είναι δημιουργός μιας νέας μεγάλης τομής στα πολιτικά πράγματα. Το θέμα δεν είναι ο κάθε Κασσελάκης, η σοβαρότητα ή η φαιδρότητα του. Το ζήτημα είναι τι πράττουν όσοι/ες έχουν ταχθεί να προστατεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τέτοιες θρασύτατες πρακτικές και συμπεριφορές”.

Οι αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων

Οι υποψήφιοι, ο καθένας για τον δικό του λόγο εμφανίζονται θορυβημένοι. Η Έφη Αχτσιόγλου  -που εμφανίζεται να είναι το φαβορί για την θέση του προέδρου- προφανώς δεν επιθυμεί να χάσει ούτε μία ψήφο.

Ο Νίκος Παππάς από την άλλη λέγεται ότι θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες αφού το προεδρικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθεί προς το νέο φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάλι, μπορεί να μην κινδυνεύει να χάσει ψήφους, ωστόσο ίσως βρεθεί εκτός κούρσας αν ο Στέφανος Κασσελάκης πλασαριστεί σε μία καλή θέση. Ο μοναδικός που δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.

Η δεξαμενή των ψήφων Κασσελάκη

Θεωρητικά η υποψηφιότητά του «κλέβει» κόσμο από την καμπάνια του Νίκου Παππά, ωστόσο από το επιτελείο του μιλούν για θετική εξέλιξη που θα τονώσει την κούρσα και θα προσθέσει σε μια ήδη υποτονική εκλογική διαδικασία που μέχρι τώρα δεν προκαλούσε ενδιαφέρον.

Τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώτος που το στήριξε στην προσπάθειά του ήταν και είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι και εκείνος που τον σύστησε στον κομματικό μηχανισμό και την ηγεσία του κόμματος με τον Μιχάλη Καλογήρου να είναι εκείνος που τον πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πάντως παρατηρούνται και οι πρώτες ανακατατάξεις στο εσωκομματικό σκηνικό με στελέχη να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς Κασσελάκη.

Η υποψηφιότητα ανατρέπει και τις όποιες βεβαιότητες είχαν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα ενώ ήδη και μέσα ενημέρωσης που είχαν φαινομενικά «διαλέξει» υποψήφιο σπεύδουν να προβάλλουν την περίπτωσή του με αφιερώματα και στοιχεία της προσωπικότητάς του και της διαδρομής από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και πίσω στην πατρίδα.

Οι 30 υπογραφές πάντως για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του στο Συνέδριο του Σαββάτου έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ενώ και η ομιλία ως υποψήφιος την ίδια ημέρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να μιλήσει σε ένα ακροατήριο 1.000 συνέδρων που θα παρακολουθούν δια ζώσης και θα είναι αμιγώς κομματικό.

Ένα από τα ερωτήματα πάντως είναι θα δώσει το παρόν και ο Αλέξης Τσίπρας στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς θα είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από την προεδρία και αναπόφευκτα θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.

Οι πιθανότητες να παραστεί είναι μηδαμινές εκτιμούν πρόσωπα που τον γνωρίζουν αλλά και έμπειρα κομματικά στελέχη καθώς ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει συνεπής στην απόφασή του να μην εμπλακεί στην κούρσα της διαδοχής με την παρουσία του και μόνο να αποτελεί πολιτικό γεγονός που θα τραβήξει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος πάνω του. 

Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό “Αρχιμήδη” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα