ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο αλλάζει τους συσχετισμούς η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Οι αντιδράσεις Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου
Ανακατατάξεις προκαλεί στα επιτελεία των υποψηφίων για την είσοδο και πέμπτου παίχτη στην κούρσα της διαδοχής ενώ ενισχύεται το δίλημμα της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές κάλπες. Το βράδυ με ένα βίντεο στα social media που θα μοιραστεί και στα μέσα ενημέρωσης με πρωταγωνιστή τον ίδιο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την υποψηφιότητά του είχαμε αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ στο libre πριν από λίγες ημέρες και τις τελευταίες ώρες η φήμες για την κάθοδό του στην κούρσα της διαδοχής άρχισαν να φουντώνουν. Στην Κουμουνδούρου οι φωνές είναι διχασμένες για τον “πέμπτο παίχτη” στην εσωκομματική σκακιέρα με τους αρκετούς να μιλούν για θετική εξέλιξη που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον και της βάσης αλλά και της κοινής γνώμης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητά του ενισχύει το δίλημμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε υποψηφίους όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για παράδειγμα που στη στρατηγική του προτάσσει την ιδεολογική καθαρότητα έναντι της περαιτέρω διεύρυνσης.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου είναι που από το στρατόπεδο της άλλοτε εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εκτοξεύονται τα τελευταία 24ωρα και οι πιο σκληρές αιχμές για την περίπτωση Κασσελάκη με πρώην συνεργάτη και αρθρογράφο του Νίκου Φίλη να ζητά μέχρι και την παραπομπή του στο πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ για προσωποκεντρική υπερπροβολή εξαιτίας της έντονης δραστηριοποίησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητώντας ακόμη και έχει και την ιδιότητα του απλού μέλους.
- Στο επιτελείο τη Έφης Αχτσιόγλου κρατούν μικρό καλάθι για την υποψηφιότητα του εξ Αμερικής ορμώμενου τεχνοκράτη την ώρα που αντικειμενικά το νέο στέλεχος και σε ηλικία δίνει σαφώς ένα αέρα ανανέωσης στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου από την πρώτη στιγμή είχαν υπάρξει εκτιμήσεις για την αδύναμη υποψηφιότητά του καθώς ο ίδιος δεν έχει ερείσματα στην κομματική βάση και η εκλογή προέδρου αφορά σε μια αμιγώς κομματική υπόθεση.
Η δεξαμενή των ψήφων Κασσελάκη
Θεωρητικά η υποψηφιότητά του «κλέβει» κόσμο από την καμπάνια του Νίκου Παππά, ωστόσο από το επιτελείο του μιλούν για θετική εξέλιξη που θα τονώσει την κούρσα και θα προσθέσει σε μια ήδη υποτονική εκλογική διαδικασία που μέχρι τώρα δεν προκαλούσε ενδιαφέρον.
- Τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώτος που το στήριξε στην προσπάθειά του ήταν και είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι και εκείνος που τον σύστησε στον κομματικό μηχανισμό και την ηγεσία του κόμματος με τον Μιχάλη Καλογήρου να είναι εκείνος που τον πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη πάντως παρατηρούνται και οι πρώτες ανακατατάξεις στο εσωκομματικό σκηνικό με στελέχη να τάσσονται ανοιχτά υπερ της υποψηφιότητάς Κασσελάκη. Στα ονόματα αυτά είναι η Δώρα Αυγέρη, η Ραλλία Χριστίδου και η Κατερίνα Νοτοπούλου, από το μπλοκ των άλλοτε προεδρικών που ήταν μια η πλειοψηφία.
- Η υποψηφιότητα ανατρέπει και τις όποιες βεβαιότητες είχαν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα ενώ ήδη και μέσα ενημέρωσης που είχαν φαινομενικά «διαλέξει» υποψήφιο σπεύδουν να προβάλλουν την περίπτωσή του με αφιερώματα και στοιχεία της προσωπικότητάς του και της διαδρομής από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και πίσω στην πατρίδα.
Οι 30 υπογραφές πάντως για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του στο Συνέδριο του Σαββάτου έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ενώ και η ομιλία ως υποψήφιος την ίδια ημέρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να μιλήσει σε ένα ακροατήριο 1.000 συνέδρων που θα παρακολουθούν δια ζώσης και θα είναι αμιγώς κομματικό.
Ένα από τα ερωτήματα πάντως είναι θα δώσει το παρόν και ο Αλέξης Τσίπρας στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς θα είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από την προεδρία και αναπόφευκτα θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.
Οι πιθανότητες να παραστεί είναι μηδαμινές εκτιμούν πρόσωπα που τον γνωρίζουν αλλά και έμπειρα κομματικά στελέχη καθώς ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει συνεπής στην απόφασή του να μην εμπλακεί στην κούρσα της διαδοχής με την παρουσία του και μόνο να αποτελεί πολιτικό γεγονός που θα τραβήξει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος πάνω του.