Τι πρέπει να αλλάξει στη δασοπυρόσβεση – Λάθος πολιτικές και υψηλό κόστος
Το 1998 η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα γιατί θεωρήθηκε ότι αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό από τη Δασική Υπηρεσία και το κόστος δασοπυρόσβεσης θα είναι κατά πολύ μειωμένο. Αποδεικνύεται ότι κανείς από αυτούς τους δύο λόγους δεν υλοποιήθηκε. Αντιθέτως, αυτό το μοντέλο είναι πιο δαπανηρό και, κυρίως, πιο αναποτελεσματικό και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει υποστηρίζει o Ανδριανός Γκουρμπάτσης μιλώντας στο Kreport.gr.
Τι πρέπει να αλλάξει
Το εγχείρημα που έγινε το 1998 από την Πολιτεία με τον Ν. 2612/1998, ένας εκ των δύο συντακτών του οποίου ήμουν κι εγώ, δυνάμει του οποίου η δασοπυρόσβεση, που ήταν έως τότε έργο της Δασικής Υπηρεσίας, ανατέθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα και η πρόληψη παρέμεινε στη Δασική Υπηρεσία, αποδεικνύεται τελικά εκ του αποτελέσματος ότι ήταν μέγα λάθος. Οι λόγοι για τους οποίους ανατέθηκε τότε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, ήταν δύο και συγκεκριμένοι: 1) Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την Δασική Υπηρεσία.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 25, 2023
2) Το κόστος δασοπυρόσβεσης θα είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με την Δασική Υπηρεσία, σύμφωνα με τη σχετική Επιτροπή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία συγκροτήθηκε για να πείσει την Πολιτεία για το προαναφερόμενο εγχείρημα.
Δυστυχώς και οι δύο αυτοί λόγοι αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν, αφού το υπάρχον μοντέλο αποδεικνύεται πιο δαπανηρό και κυρίως πιο αναποτελεσματικό.
Κατόπιν τούτου μετά και τα τραγικά έως σήμερα καταστρεπτικά και θανατηφόρα αποτελέσματα, η Πολιτεία επιβάλλεται να αναθεωρήσει τον αντιπυρικό σχεδιασμό και να εμπλέξει με κάθε τρόπο ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο την Δασική Υπηρεσία. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές πρέπει να είναι ενιαίος και να καταρτιστεί από κοινού, κατά λόγο αρμοδιότητας. Επίσης επιβάλλεται να αλλάξει και η στρατηγική της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, η οποία συγκροτείται τόσο με την πρόληψη, όσο και με την καταστολή. Το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, ικανού να μπορεί να αντιμετωπίσει παράλληλά τουλάχιστον δύο μεγάλες πυρκαγιές, στόχος που από το 1998 έως σήμερα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί.
(*) Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης είναι Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α., νομικός & Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας
Πηγή: Kreport.gr