Σκέρτσος: “Τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο δύσκολα και η Μεσόγειος μία ζώνη που θα φλέγεται”
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως οι μεγάλες εκδηλώσεις πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.
«Πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί όλος ο κόσμος καίγεται. Βλέπουμε ένα φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι λόγω των συνθηκών και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό. Όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι τότε οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πέρσι είχαμε βροχές από Σεπτέμβρη και αυτό βοήθησε πολύ. Ο χάρτης επικινδυνότητας φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές. Έχουμε ένα χειρότερο καλοκαίρι από εκείνο του 1987. Μέσα στις τελευταίες έξι μέρες είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές».
«Οι άνθρωποι στην Πυροσβεστική έχουν να κοιμηθούν δύο μήνες»
Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος οι πολλές διαφορετικές πυρκαγιές οδηγούν σε διάσπαση των δυνάμεων ενώ τόνισε πως έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συγκριτικά με το 2021.
«Υπάρχει κράτος και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μια ανασύσταση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί και χρειάζεται σεβασμός. Οι άνθρωποι στην Πυροσβεστική έχουν να κοιμηθούν δύο μήνες».
«Υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός»
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στον Εθνικό Δρυμό, λέγοντας πως δεν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή ενώ εξήγησε πως από το 2021 η χώρα απέκτησε ένα πρόγραμμα για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες ύψους 150 εκ. ευρώ.
«Όταν όμως, βλέπεται πως μια μεγάλη πυρκαγιά περνάει τα οδικά δίκτυα, αυτά σημαίνει πως αυτά τα εργαλεία δεν επαρκούν. Πάντα θα υπάρχουν πυρκαγιές που θα ξεπερνούν και τον πιο άρτιο μηχανισμό. Πρέπει να καταλάβουμε πως τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο δύσκολα και η Μεσόγειος είναι μία ζώνη που θα φλέγεται. Υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως οι δυνατοί άνεμοι. Υπάρχει κρατικός μηχανισμός. Το κράτος όμως δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, καθαρισμοί οικοπέδων και προετοιμασία».
Αναφερόμενος στις εμπρηστικές ενέργειες που ίσως έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας, είπε πως φέτος υπάρχουν περισσότερες από 100 συλλήψεις για εμπρησμούς αλλά επισήμανε πως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος των πυρκαγιών.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «πυρά» που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως η Πολιτική Προστασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση.
«Όλοι υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμάται πως μετά το Μάτι είχε συσταθεί μία επιτροπή ειδικών, η οποία εξέδωσε ένα πόρισμα που εφαρμόστηκε. Άρα να μην απαξιώνουμε και να βλέπουνε τι έχει γίνει. Δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίσαμε τα εναέρια μέσα. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μία αξιολόγηση. Πέρσι πήγαμε καλά αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος πρέπει να συζητήσουμε τι δεν πήγε καλά».
Τέλος, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως τα δεδομένα είναι πως όταν υπάρχουν 15 παράλληλες εστίες σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπως της Δαδιάς, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το ερευνήσουμε.
«Όταν υπάρχει τέτοια πολυδιάσπαση πυρκαγιών είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις. Όλες οι Αρχές αυτή τη στιγμή κάνει έρευνες. Το κράτος υπάρχει, λειτουργεί και συνεργάζεται με όλες τις Αρχές. Η περιοχή του Έβρου είναι ευαίσθητη περιοχή. Όταν εστάλη το μήνυμα του 112 στέλνεται και στα κινητά των αλλοδαπών».