Ανεξέλεγκτη η φωτιά και στη Ροδόπη – Απανωτά 112 για εκκενώσεις οικισμών – Πολλά τα καμένα σπίτια – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί

 Ανεξέλεγκτη η φωτιά και στη Ροδόπη – Απανωτά 112 για εκκενώσεις οικισμών – Πολλά τα καμένα σπίτια – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα (21/08) στη Ροδόπη, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Το ένα μετά το άλλο στέλνονται τα προειδοποιητικά μηνύματα του «112» στους κατοίκους οικισμών της Ροδόπης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους οικισμούς  Γρατίνη, Στυλάριο, Σιδηράδες και Ομηρικό, όπου τους ενημερώνει για να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν ανάγκη εκκένωσης εξαιτίας της πυρκαγιάς. Λίγη ώρα αργότερα, αντίστοιχη ειδοποίηση έλαβαν πολίτες στις περιοχές Πετρωτά, Μαρώνεια, Άγιο Χαράλαμπο και Ασκητές, καθώς και Νέα και Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη. 

369577970_1256273041743460_2968560528789656736_n

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δύο μέτωπα, σε δασικές εκτάσεις στην Άνω Δροσίνη και βόρεια του Μίσχου. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση βόρεια της Γρατινής, πλησιάζουν ξανά τα χωριά οι φλόγες.

Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τον οικισμό της Γρατινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, 5 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης, βρίσκονται στο χώρο του γηπέδου, σε περίπτωση εκκένωσης.

Εξήντα υλοτόμοι διαμορφώνουν αντιπυρικές ζώνες στους πρόποδες του Παπικίου με μέριμνα ΠΕ Ροδόπης και Δασαρχείου σε μια προσπάθεια  να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Αποκαρδιωτική η εικόνα σε Σώστη και Πολύανθο, όπου αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σημειώνεται ότι επιχειρούν 30 πυροσβέστες και 12 άτομα σε πεζοπόρα, με 15 πυροσβεστικά οχήματα, χωρισμένα στα δύο μέτωπα της Ροδόπης, ενώ δεν υπάρχουν πτητικά μέσα για ρίψεις νερού από αέρος. Όπως πληροφορεί το xronos.gr, υπήρχε ένα  Canadair που έκανε ρίψεις στο Παπίκιο Όρος από τις 06:00 π.μ. το οποίο ωστόσο αποχώρησε στις 09:00 π.μ.

Πυρόπληκτοι από τους Δήμους Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης φιλοξενούνται στην Κομοτηνή, από Δήμο, ΠΕ Ροδόπης και ιδιώτες. Επιπλέον, ανοίγει και το Μέγαρο Μουσικής, για να υποδεχτεί πυρόπληκτους κατοίκους της Θράκης.

Κλειστή η Εγνατία Οδός Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης στο ύψος των διοδίων της Μέστης. Διακοπή δρομολογίων έχει διαταχθεί προς και από Αλεξανδρούπολη. Ενημερώνεται το επιβατικό κοινό πως, λόγω των πυρκαγιών, και κλεισίματος οδών, διακόπτονται μέχρι νεοτέρας, τα δρομολόγια προς και από Αλεξανδρούπολη.

Βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας

Σε δύο μέτωπα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου, καίγοντας δασικές εκτάσεις.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από το πεδίο, είναι σχετικά βελτιωμένη η κατάσταση. Εστίες υπάρχουν σε σημεία που έχει ήδη περάσει η φωτιά και δεν κάνει ζημιά. Σε εγρήγορση η πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε σχέση με τις ζημιές, μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι δύο σπίτια στον Σώστη, μία αποθήκη στο Λινό και δασικές εκτάσεις.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν την Τετάρτη, 23 Αυγούστου δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά, η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Σχετικά Άρθρα