Όμηρος Τσάπαλος/Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη

 Όμηρος Τσάπαλος/Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη

Η φοροδιαφυγή στην χώρα μας, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 8-10 δις. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί περίπου στις συνολικές δαπάνες που εκτελούνται για την Υγεία και την Παιδεία κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στο παρελθόν, οι διακηρύξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν ουκ ολίγες με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη δυσπιστία των πολιτών. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε την αρχή επιδεικνύοντας σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ αλλά και της διενέργειας πιο αποτελεσματικών ελέγχων. Σήμερα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα αυτής της θητείας τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Του Όμηρου Τσάπαλου, Εκπροσώπου Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Όχι απλά στα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Και δεν θα αρκεστούμε μόνο στην εξαγγελία αλλά προχωρούμε με γρήγορα βήματα στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που από την μια θα υποχρεώσει εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν επιτέλους να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί, και από την άλλη θα ενθαρρύνει με επιπλέον κίνητρα τους πολίτες προκειμένου να γίνουν σύμμαχοι της «εκστρατείας φορολογικής συνείδησης» που προετοιμάζουμε.

Πατώντας επομένως πάνω στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο πεδίο αυτό, θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, θα γίνουν πράξη έως τους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα προχωρούμε στην περαιτέρω αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ και την εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyData, ενώ θα εστιάσουμε και στον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής ατόμων ή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα κοινωνικά δίκτυα (instagram, tiktok κλπ). H αναμόρφωση δε των τεκμηρίων διαβίωσης και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων έως το 2025, εντάσσονται επίσης στον παραπάνω σχεδιασμό.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Διανέμοντας δίκαια και αναλογικά τα φορολογικά βάρη επιβραβεύεις τον συνεπή φορολογούμενο που τόσα χρόνια δεν ήθελε και δεν μπορούσε να φοροδιαφύγει και παράλληλα δημιουργείται σταδιακά ένα αίσθημα φορολογικής συνείδησης που τόσο έχουμε ανάγκη.

Γιατί το βασικό ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και του πολίτη.

Με τα χρήματα που θα συλλέξουμε θα μπορούμε επίσης να ασκήσουμε μια ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική πολιτική με έμφαση στους ευάλωτους και παράλληλα να ανοίξουμε την συζήτηση για περαιτέρω μείωση φόρων για όλους. Και εκτός των παραπάνω, ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσα από δράσεις όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, είναι δράσεις-ορόσημα και προαπαιτούμενα για την παροχή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην παραπάνω προσπάθεια θα έχουμε συμμάχους όλους τους πολίτες. Γιατί το πρόβλημα αλλά και η επίλυση του δεν έχουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Η υλοποίηση της στρατηγικής μας είναι μονόδρομος που θα αποτελέσει τον κορμό μια πιο δίκαιης φορολογικής πολιτικής! Όπως στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και το αντιμετωπίσαμε, όπως στο ζήτημα της ψηφιοποίησης του Κράτους υποσχεθήκαμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και το κάναμε πράξη, έτσι και στη περίπτωση της φοροδιαφυγής θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να περιορίσουμε δραστικά και οριστικά το φαινόμενο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικά Άρθρα