ΕΚΤ: Έρχεται νέα αύξηση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

 ΕΚΤ: Έρχεται νέα αύξηση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Ανεπηρέαστοι από τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να «βλέππουν» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% που είναι τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το τέλος της πολύμηνης εκστρατείας για την αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Τράπεζας στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί είτε μια 10η διαδοχηκή αύξηση, είτε μια παύση.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν στενά οι Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι- έχει πιθανότατα κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση σε καταναλωτές αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, ωστόσο, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό το 2023 και 2024.

Οι αγορές χρήματος «βλεπουν» επί του παρόντος μια πιθανότητα της τάξης του 70% για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα