Από τον ενεργειακό πληθωρισμό στον πληθωρισμό των κερδών;

 Από τον ενεργειακό πληθωρισμό στον πληθωρισμό των κερδών;

Η διατήρηση   του υψηλού   επιπέδου  του  πληθωρισμού  των  τροφίμων (12,2% τον Ιούνιο του 2023-ΕΛΣΤΑΤ) πλήττει κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, στα οποία η   αύξηση  του πληθωρισμού  των  τροφίμων  έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο,  δεδομένου  ότι  αφορά τα  βασικά  είδη  διατροφής  και  επιβίωσης.

Των

                                                                                  Σάββα Γ. Ρομπόλη

                                                                                  Ομότ. Καθηγητή  Παντείου Πανεπιστημίου

                                                                                  Βασίλειου  Γ. Μπέτση

                                                                                  Δρ. Παντείου  Πανεπιστημίου

Η  Ευρωπαϊκή  Κεντρική  Τράπεζα (ΕΚΤ)  στις 27  Ιουλίου  2023  αποφάσισε   νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φτάνοντας έτσι το βασικό επιτόκιο στο 4,25%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των  επιτοκίων  θα συνεχιστεί  και  κατά  τον προσεχή  Σεπτέμβριο, προεξοφλώντας  ότι τα υψηλά επιτόκια θα διατηρηθούν και το 2024. Κι’ αυτό προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ο οποίος τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκε στο 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο του 2023. Αντίθετα,, στην  χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός  αυξήθηκε από 2,7% (Ιούνιος  του 2023)  σε  3,4% (Ιούλιος 2023)  μετά από  συνεχή  μείωση (7,1%) από  τον Ιανουάριο του 2023. Είναι  όμως  ενδιαφέρον  να  σημειωθεί  ότι η  ποσοστιαία  αύξηση  από  το 2,7%  στο  3,4%  είναι  της  τάξης  του  25,9%  (Διάγραμμα).

Διάγραμμα

Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού στην χώρα μας τον Ιούλιο  του  2023  έρχεται σε αντίθεση με την σημαντική  αποκλιμάκωση  του  ενεργειακού  πληθωρισμού  εξαιτίας  της μεγάλης μείωσης  που έχει σημειωθεί στις τιμές της ενέργειας, με  αποτέλεσμα  να  τροφοδοτείται, κατά  βάση,  από τον πληθωρισμό  των  τροφίμων,  δεδομένου  ότι  οι τιμές του φυσικού αερίου από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί   κατά 55% και του  ηλεκτρικού  ρεύματος κατά 21,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα