Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τη Λίβυα ΥΠΕΞ: “Γέφυρες” επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων

 Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τη Λίβυα ΥΠΕΞ: “Γέφυρες” επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μάνγκους, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.

Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «ακανθώδες ζήτημα» και τόνισε πως η Αθήνα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές.

Όπως σημείωσε, προέχει η απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. «Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία και κυρίως από τους μισθοφόρους που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. Πρέπει να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ώστε να αρθρωθεί μια ενιαία φωνή στη Λιβύη με τον πιο δημοκρατικό και ανώδυνο τρόπο».

Σχετικά Άρθρα