Προστατεύεται το 8ωρο στο νέο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας; – Τι λένε στο libre εργατολόγοι – Αντιδράσεις από φορείς της αγοράς

 Προστατεύεται το 8ωρο στο νέο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας; – Τι λένε στο libre εργατολόγοι – Αντιδράσεις από φορείς της αγοράς

Ανησυχία και αναβρασμό προκάλεσε σε εργαζόμενους, σωματεία, φορείς αλλά και στην αντιπολίτευση,  τις τελευταίες μέρες  το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού εργασίας Άδωνι Γεωργιαδή περί δυνατότητας πολλαπλής απασχόλησης ενός μισθωτού εντός του ίδιου 24ώρου σε δύο εργοδότες με πλήρες ωράριο. Ο υπουργός εργασίας μετά τις αντιδράσεις  από εργαζόμενους και από τα κόμματα αντιπολίτευσης προχώρησε σε αναδίπλωση στην οποία τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν παύουν να ισχύουν οι νομικές προβλέψεις περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης των εργαζομένων.

“Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος”.

  • Την ίδια ώρα μετά τα ποικίλα σχόλια που προκάλε η αρχική τοποθέτηση του υπουργού εργασίας,  τέθηκε στο  τραπέζι του δημόσιου διαλόγου  το θέμα του 8ωρου και αν κατά πόσο  προστατεύεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που πρόκειται να έρθει τον επόμενο μήνα προς ψήφιση.

Εργατολόγοι και άνθρωποι της εργασίας μιλούν στο libre για το καθεστώς παράλληλης απασχόλης και για την νέα κοινοτική οδηγία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εργατολόγος διευκρινίζει στο libre  ότι

  • ‘Η παράλληλη απασχόληση επιτρέπεται στη χώρα μας , απλά δεν επιτρεπόταν δυο 8ωρες συμβάσεις. Το πλαίσιο το οποίο έθεσε ο υπουργός, ως εφαρμογή και ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, υπήρχε ήδη.”

Επισημαίνει ότι

  • ”Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει συγκεκριμένα να μην υπάρχουν περιορισμοί στην παράλληλη απασχόληση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο να μπορεί κάποιος να εργάζεται σε δυο εργοδότες απλά πλέον αυτό να είναι συμβατό στα όρια ανάπαυσης και στα εργασιακά ωράρια”.

Ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους μη αποπληρωμής των υπερωριών του εργαζομένου αν ο κ. Γεωργιάδης επέμενε στην αρχική του τοποθέτηση.

  • ”Αν επέμενε ο υπουργός στο ζήτημα του 16ωρου, θα ελλόχευε ο κίνδυνος, μεγάλοι όμιλοι που έχουν πάνω από μια επιχειρήσεις στην ιδιοκτησία τους, συνδεδεμένες επιχειρήσεις τυπικά και άτυπα, ή ακόμη και συγγενικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι τους θα κινδύνευαν να δουλεύουν στην ίδια κεντρική επιχείρηση 16 ώρες χωρίς να λαμβάνουν την προσαύξηση της υπερωρίας και της υπερεργασίας τους.”

”Θα είχαμε έτσι ένα καθεστώς υποτίμησης της εργασίας, μείωσης του εργασιακού κόστους των υπερωριών, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος έκανε αναφορά στο περιεχόμενο της κοινοτικής οδηγίας για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελανιού το τελευταίο διάστημα και που πρόκειται να προστεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας.

Όπως αναφέρει:

  • “Η κοινοτική οδηγία, αφορά στην καθιέρωση της προστασίας, των δικαιωμάτων του εργαζόμενου στο να γνωρίζει ήδη από την πρόσληψη του όλους τους όρους της εξέλιξης της σύμβασης τους.”

Ο ίδιος τονίζει ότι:

  • ”Δεν διευρύνει τα χρονικά όρια απασχόλησης, δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί την κοινοτική οδηγία για να διευρύνει τον εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης . Επίσης θέτει όρια στη παράλληλη απασχόληση στο γεγονός ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύσει στον εργαζόμενο του να εργάζεται σε άλλον εργοδότη.”

Ο κ. Καρούζος σημείωσε επίσης ότι η δοκιμαστική περίοδος των έξι μηνών κατά την πρόσληψη του εργαζόμενου, που περιλαμβάνεται στην κοινοτική οδηγία είναι ένα θετικό μέτρο γιατί μετά από αυτό το διάστημα, ο εργοδότης θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόλυση του εργαζόμενου.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών σημειώνει στο libre ότι ”το 8ωρο έχει κατακτηθεί με μεγάλους αγώνες και αυτές οι πρακτικές πάνε τη χώρα πίσω. ”

  • ”Είμαστε αντίθετοι στη λογική του 16ωρου παρότι κάποιες φορές κρίνουμε εποχιακά  υπάρχει περίπτωση κάποιοι εργαζόμενοι για ένα διάστημα, να δουλέψουν για λίγες ώρες παραπάνω. Πρέπει ωστόσο όπως ορίζει και το Σύνταγμα οι ώρες ανάπαυσης του εργαζόμενου πρέπει να είναι τουλάχιστον 11 ώρες.”

Το 16ωρο δεν είναι αυτό που χρειάζεται η αγορά και δεν μπορεί να είναι πάγια τακτική, αναφέρει εμφατικά.

Για το θέμα της παράλληλης απασχόλησης τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αναφέροντας  ότι  ”ο υπουργός κατάλαβε τις αντιδράσεις και προχώρησε σε αναδίπλωση.Εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν γίνεται να έχει ανοίξει κουβέντα σε ολόκληρη την Ευρώπη για 7 ώρες εργασίας πενθήμερο και εδώ να συζητάμε για 16ωρα.”

Ενώ υπογραμμίζει ότι ”αν πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει αύξηση μισθών. Δεν μπορούν να λένε για να ζήσεις την οικογένεια σου, πρέπει να κάνεις 3 δουλειές”.

Ο κ. Χότζογλου καταλήγει ότι ‘‘η τήρηση των κλαδικών συμβάσεων και το ξεπάγωμα τω τριετιών είναι τα θέματα που πρέπει να δει το υπουργείο Εργασίας και όχι να λέει ότι δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος δυο 8ωρα την ημέρα.”

Σχετικά Άρθρα