Πού έδειξε 40άρια το θερμόμετρο σήμερα- Στους 47°C στο Μακροχώρι Βέροιας

 Πού έδειξε 40άρια το θερμόμετρο σήμερα- Στους 47°C στο Μακροχώρι Βέροιας

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C σε 182 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς

Ξεπέρασε τους 40°C η θερμοκρασία με την μέγιστη τιμή της να καταγράφεται στη Στυλίδα Φθιώτιδας 40.3°C. Όπως φαίνεται στον χάρτη της Εικόνας 1 υψηλές θερμοκρασίες άνω των 37°C καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές των ανατολικών και βορείων ηπειρωτικών.

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C σε 182 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς.

Επιπλέον, υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index), και επομένως έντονη δυσφορία, καταγράφηκαν σε περιοχές όπου συνδυάστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες με την αυξημένη υγρασία. Η υψηλότερη αισθητή θερμοκρασία σημειώθηκε στο Μακροχώρι Βέροιας (47.1 °C) και ακολούθησε ο Ισθμός της Κορίνθου (44.3°C). Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης αισθητής θερμοκρασίας στη χώρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς και ενδιαφέρουσες επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι σε 331 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~69%) η αισθητή θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35°C.

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ- Πρόσκαιρη επιδείνωση

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή Κέρκυρας – Παξών) και την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά, και από αργά το απόγευμα στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και τη βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία μετά το απόγευμα και από τα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα