Reuters: Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά το χτύπημα της Ρωσίας σε λιμάνια της Ουκρανίας – Μήνυμα Πούτιν στη Δύση

 Reuters: Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά το χτύπημα της Ρωσίας σε λιμάνια της Ουκρανίας – Μήνυμα Πούτιν στη Δύση

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στον Δούναβη, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η Μόσχα εντείνει τη χρήση βίας για να επιβάλει εκ νέου τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, από την επίθεση με drones καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών που προορίζονταν για χώρες στην Αφρική καθώς και την Κίνα και το Ισραήλ.  

Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν κατά 4% και παρέμειναν αυξημένες κατά περίπου 2,5% αργότερα το πρωί, με τους εμπόρους να ανησυχούν εκ νέου για το χτύπημα των παγκόσμιων προμηθειών από την απομάκρυνση της Ουκρανίας, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς στον κόσμο, από την αγορά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ένα σιλό σιτηρών υπέστη ζημιά στο λιμάνι Ιζμαΐλ του Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού: «Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X (πρώην twitter).

Το λιμάνι, κατά μήκος του ποταμού από τη Ρουμανία-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμεύσει ως η κύρια εναλλακτική οδός εξόδου από την Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών από τότε που η Ρωσία επανέφερε τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στα μέσα Ιουλίου.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές δείχνει πυροσβέστες σε σκάλες να μάχονται με μια τεράστια φωτιά σε ύψος αρκετών ορόφων σε ένα κτίριο καλυμμένο με σπασμένα παράθυρα. Πολλά άλλα μεγάλα κτίρια ήταν ερειπωμένα και σιτηρά χύθηκαν από τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού Όλεχ Κίπερ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram. «Οι πιο σημαντικές είναι στο νότο της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Πηγή της βιομηχανίας επιβεβαίωσε επίσης ότι το λιμάνι του Ιζμαΐλ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, περιγράφοντας το επίπεδο της ζημιάς εκεί ως «σοβαρό».

Η Ρωσία έχει επιτεθεί ανηλεώς στις ουκρανικές γεωργικές και λιμενικές υποδομές για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αφού αρνήθηκε να παρατείνει μια συμφωνία που είχε άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών εν καιρώ πολέμου πέρυσι.

Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά όταν τηρηθούν οι όροι που αφορούν τα συμφέροντά της, λέει το Κρεμλίνο

Tο Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος της που αφορά τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία, ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την Άγκυρα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες και διπλωματία για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ότι ελλείψει προόδου στην εφαρμογή των ρωσικών αιτημάτων, η παράταση της συμφωνία για τα σιτηρά έχει χάσει το νόημά της.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε τη θέση αρχών της Ρωσίας σε σχέση με τον τερματισμό των συμφωνιών για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το ξεμπλοκάρισμα των προμηθειών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Σημειώθηκε η ετοιμότητας της Ρωσίας για επιστροφή στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μόλις η Δύση εκπληρώσει πραγματικά όλες τις υποχρεώσεις προς αυτή» αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου.

«Τονίστηκε ακόμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τρόφιμα, επεξεργάζονται αξιόπιστες επιλογές για την προμήθεια ρωσικών σιτηρών, μεταξύ άλλων και σε δωρεάν βάση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε ουσιαστικά στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη» προσθέτει το Κρεμλίνο.

«Κατά τη συζήτηση της ατζέντας της ρωσοτουρκικής εταιρικής σχέσης, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, την υλοποίηση κοινών στρατηγικών έργων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σταθερή αύξηση του εμπορίου, το οποίο αυξήθηκε μέχρι το τέλος του 2022 σχεδόν στο διπλάσιο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα