“Reclaim the beach”/Πρώτη νίκη για ελεύθερες παραλίες η παρέμβαση του εισαγγελέα για Πάρο-  Μιλά στο libre εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών

 “Reclaim the beach”/Πρώτη νίκη για ελεύθερες παραλίες η παρέμβαση του εισαγγελέα για Πάρο-  Μιλά στο libre εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών

Οι αυθαίρετες ξαπλώστρες  που καταπατούν ελεύθερο χώρο στις παραλίες σε ένα  από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, στην Πάρο, λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων. Η συλλογικότητα “Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες” προχώρησε σε συμβολική κατάληψη στις παραλίες Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο, στέλνοντας  έτσι ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα περίτρανα την ασυδοσία που επικρατεί με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα.

Άλλωστε ο στόχος της συλλογικότητας που προσπαθεί με τις τελευταίες κινητοποιήσεις να αλλάξει το status quo στις παραλίες είναι να αναδείξει τη διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και τον εκτοπισμό του απλού πολίτη από τις παραλίες του τόπου του. Αυτό που καταγγέλεται επίσης είναι ότι κάποιοι επιχειρηματίες  που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για να τοποθετήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Το δικαίωμα πρόσβασης σε ελεύθερες παραλίες υπερασπίζονται οι πόλιτες της Πάρου με ακτιβιστικές δράσεις σε παραλίες του νησιού

Την ίδια ώρα και ενώ το θέμα του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό έχει πάρει διαστάσεις, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξε τη διερεύνηση των δημοσιευμάτων που αφορούν κατάληψη του αιγιαλού στην Πάρο.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, αναφέρει:

  • «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».

Ο Χρήστος Γεωργούσης, ένας από τους πρωταγωνιστές της Κίνησης Πολιτών για παραλίες, μιλάει στο libre για την δράση της συλλογικότητας αλλά και τον τρόπο που επιχειρηματίες  αυθαιρετούν καταλαμβάνοντας παραπάνω χώρο της παραλίας από όσο τους αναλογεί.

Όπως επισημαίνει:

  • ‘Οι παραλίες της Πάρου είναι κατειλημμένες από τερατώδεις πολυθρόνες, έπιπλα κλπ. Είναι μια κατάσταση που είναι διάσπαρτη σε όλες τις κυκλάδες και αυτό είναι μερική καταστροφή.”

Ο κ. Γεωργούσης στέκεται στο φαινόμενο της ανομίας το οποίο με τις συγκεκριμένες ενέργειες γίνεται πλέον μια συνήθεια.

  • “Πέραν ότι μας διώχνουν από τις παραλίες, διότι καταλαμβάνουν δεκαπλάσιο χώρο, καταστρέφουν την χλωρίδα και την πανίδα και προκαλούν μόνιμες καταστροφές. Το πιο σημαντικό είναι οτι ενθαρρύνουν την καθημερινή ανομία, η οποία είναι πλέον μια συνήθεια ”.

Ενώ προσθέτει:

  • ”Το φαινόμενο κατάληψης παραλιών το βλέπουμε σχεδόν σε όλες τις παραλίες του νησιού. Έρχονται ένα βράδυ και με τεράστια φορτηγά μεταφέρουν μεγάλα έπιπλα και τα απλώνουν στην παραλία χωρίς άδεια”.

Μάλιστα στέκεται στο θράσσος πολλών επιχειρηματιών που αψηφούν τον νόμο επιδεικτικά αναφέροντας με νόημα ”Πολλές από αυτές τις ”καταλήψεις” παραλιών είναι χωρίς άδεια. Και όταν τους το θυμίζουμε μας λένε το ξέρουμε, ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει”.

Ο κ. Γεωργούσης τονίζει επισης ότι:

  • ”Κάναμε δυο παρεμβάσεις στις παραλίες Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο.  Ο κόσμος είναι μαζί μας. Στο πρώτο κάλεσμα παρόλο τον καύσωνα ήρθαν 300 άτομα και στο δεύτερο 400. Υπάρχει ένα κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Και καταλήγει στην αδιαφορία που επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα η δημοτική αρχή, η οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έχει δυο χρόνια να στείλει κλιμάκια για διενέργεια ελέγχου.

  • ”Οι περισσότεροι δήμοι στις Κυκλάδες είναι αδιάφοροι. Δεν κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Παρόλο που εμείς κινηθήκαμε, ο δήμαρχος ήταν απών. Δεν στέλνουν ούτε καν τις επιτροπές που έχουν δημιουργήσει για έλεγχο. Επί δυο χρόνια δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος.”

Οι πολίτες αισθάνονται ότι σπρώχνονται απ’ έξω από το νησί τους”, ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Νικόλας Σταφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.

  • ”Δεν είναι το κίνημα της πετσέτας είναι κίνημα για ελεύθερες παραλίες. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μία πίεση από την ανάπτυξη του τουρισμού”. 

Η απόφαση της εισαγγελείας του Αρείου Πάγου να ανοίξει ο φάκελος των καταγγελιών για την αυθαιρεσία που λαμβάνει χώρα στον αιγιαλό του νησιού, σηματοδοτεί μια πρώτη νίκη των κατοίκων, οι οποίοι ξεκίνησαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με μόνο όπλο τα κοινωνικά δίκτυα και μια πετσέτα.

Σχετικά Άρθρα