Σιτηρά: Ρωσική επίθεση κατέστρεψε 40.000 τόνους – Στα ύψη ξανά οι τιμές

 Σιτηρά: Ρωσική επίθεση κατέστρεψε 40.000 τόνους – Στα ύψη ξανά οι τιμές

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στα ουκρανικά σιτηρά από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ. Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ» καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Πούτιν την Τετάρτη – 15% πάνω οι τιμές των δημητριακών

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες και διπλωματία για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ότι ελλείψει προόδου στην εφαρμογή των ρωσικών αιτημάτων, η παράταση της συμφωνία για τα σιτηρά έχει χάσει το νόημά της.

Ουκρανία: 180.000 τόνοι σιτηρών είχαν καταστραφεί μέσα σε εννέα ημέρες τον Ιούλιο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες λιμενικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, κυρίως στην Οδησσό από όπου μέχρι πρότινος γινόταν η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν μετά τις 17 Ιουλίου, αφού η Ρωσία δεν δέχθηκε να ανανεωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του πριν από δύο ημέρες είχε αναφέρει πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες τον Ιούλιο.

Έκτοτε μικρά λιμάνια στον ποταμό Δούναβη, στις πόλεις Ρένι και Ισμαΐλ, στην επαρχία της Οδησσού που συνορεύει με τη Ρουμανία, έχουν γίνει οι βασικές οδοί εξαγωγής των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Όμως και αυτά τα λιμάνια έχουν γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων: στις 24 Ιουλίου το λιμάνι της Ρένι δέχθηκε επίθεση με drones.

Σχετικά Άρθρα