Το προφίλ των εμπρηστών: Πώς και γιατί βάζουν φωτιές – Προκαλούν οργή οι δικαιολογίες τους

 Το προφίλ των εμπρηστών: Πώς και γιατί βάζουν φωτιές – Προκαλούν οργή οι δικαιολογίες τους

Πάνω από 1.400 πυρκαγιές ξέσπασαν στη χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι από ανθρώπινο χέρι. Είτε σκόπιμα είτε από εγκληματική αμέλεια, κάποιοι παράκουσαν τις απαγορεύσεις και έκαιγαν χόρτα ή έκαναν εργασίες που προκάλεσαν φωτιά.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 118 εμπρηστές στη χώρα μας. Οι 11 για εμπρησμό από πρόθεση και οι 107 για εμπρησμό από αμέλεια, κάνοντας απαγορευμένες εργασίες στην ύπαιθρο, καίγοντας ξερά χόρτα ή προκαλώντας τροχαία ατυχήματα από τα οποία μπορεί να ξεσπάσει φωτιά και γρήγορα να επεκταθεί σε δασική έκταση.

Το προφίλ των εμπρηστών

Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των εμπρηστών, των ανθρώπων που συλλαμβάνονται για πρόκληση φωτιάς, αλλά τις περισσότερες φορές αφήνονται ελεύθεροι;

Ανάγκη για εξουσία, εκδίκηση και οικονομικό όφελος είναι μερικά από τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην εσκεμμένη πρόκληση φωτιάς, σύμφωνα με το Mega.

Είτε πρόκειται για πυρκαγιά από αμέλεια είτε από πρόθεση, οι εμπρηστές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που αγγίζει το 90%, είναι άνδρες άνω των 50 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν κοντά στην αρχική εστία της πυρκαγιάς.

“Οι εμπρηστές κινούνται σε ακτίνα εντός της περιφέρειάς τους. Αν κάποιος είναι από την Πάτρα, μπορεί να πάει να βάλει φωτιά και στον Πύργο και στο Αγρίνιο. Υπάρχει κάποιος που το σκεφτόταν δύο τρία χρόνια, ένιωσε έτοιμος, έκανε αναγνώριση στην περιοχή, σιγουρεύτηκε ότι δεν τον βλέπει κάποιος, έκανε ανίχνευση της δραστηριότητας και μετά οδηγήθηκε σε αυτό”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας.

Προκαλούν οργή οι δικαιολογίες τους

Τόσο η διαδικασία του εμπρησμού όσο και οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως ο τρόμος των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, όπως θα πουν στις καταθέσεις τους, που προκαλούν οργή, τους εξιτάρουν.

Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη 30χρονου στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, ο οποίος κινείτο με μοτοσυκλέτα στην περιοχή και έβαλε φωτιές στις 18 και 19 Ιουλίου, γιατί… του άρεσε να ακούει τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή του 58χρονου που συνελήφθη για τη φωτιά στο Καλέτζι Ιωαννίνων, λέγοντας ότι του άρεσε να βλέπει τις φλόγες και τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

“Γίνεται χρήση αυτοσχέδιων μηχανισμών. Ο καθένας με τον τρόπο που επιθυμεί να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Μπορεί να είναι χαρτί, ξύλο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που έχει γρήγορη ανάφλεξη”, συμπληρώνει ο κ. Τσίγκας.

Όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ψυχικά ασθενείς για να πέσουν στα μαλακά.

“Ο εμπρηστής είναι ένας κακοποιός, είναι ένας ψυχοπαθητικός ο οποίος βάζει φωτιές με δόλο. Κάτι περιμένει να πάρει και για κάποιον σκοπό το κάνει. Οι εμπρηστές έχουν βρει το κόλπο να δηλώνουν πυρομανείς, που είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή για να πέφτουν στα μαλακά”, αναφέρει ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.

Σχετικά Άρθρα