Το κρίσιμο κενό στο υπ. Προστασίας του Πολίτη που ανέδειξε το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ- Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου- “Κάλυψη” Βορίδη σε Οικονόμου

 Το κρίσιμο κενό στο υπ. Προστασίας του Πολίτη που ανέδειξε το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ- Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου- “Κάλυψη” Βορίδη σε Οικονόμου

Ένα μεγάλο δομικό κενό στην λειτουργία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην συνεργασία της πολιτικής με την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αναδεικνύει το πρωτοφανές φιάσκο με τους ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκανς που διέσχισαν την μισή Ελλάδα ανενόχλητοι για να φτάσουν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και σε συνεργασία με Έλληνες οπαδούς του ΠΑΟ να δολοφονήσουν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Όπως πληροφορείται το libre στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται μετά τον διασυρμό της ΕΛΑΣ και την δολοφονία του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ πως αναδείχθηκε μία επιχειρησιακή “τρύπα” στην λειτουργία του οργανισμού του υπουργείου και στην εποπτεία της αστυνομίας. Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να επισημανθούν μόνο επιχειρησιακές ευθύνες και να καλυφθεί πολιτικά ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ωστόσο οι επιλογές που έγιναν στην στελέχωση του ΥΠΡΟΠΟ αποδεικνύονται προβληματικές.

Κι αυτό διότι οι προκάτοχοι του Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Τάκης Θεοδωρικάκος λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό και επιχειρησιακά, ήτοι είχαν άμεση γνώση και εποπτεία κάθε μεγάλης επιχείρησης της ΕΛΑΣ, ακόμα και εκείνων που επίσης είχαν καταλήξει σε αποτυχία (Κουκάκι-Ινδαρές, δολοφονία Καραϊβάζ, Greek Mafia κ.ά), και συχνά έκαναν συσκέψεις προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των ερευνών, όπως και δηλώσεις για λεπτομέρειες του αστυνομικού έργου.

Επίσης, κατά την θητεία Χρυσοχοϊδη, υφυπουργός διετέλεσε ο Λευτέρης Οικονόμου, ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός με επιχειρησιακές περγαμηνές, όπως όλοι παραδέχονται, ενώ γενικοί γραμματείας δημόσιας τάξης και αντεγκληματικής πολιτικής διετέλεσαν οι δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί Καραμαλάκης και Τσουβάλας. Ασχέτως του πόσο επιτυχώς αντιμετώπισαν διάφορες σοβαρές υποθέσεις, υπήρχε επιχειρησιακός έλεγχος της πολιτικής ηγεσίας προς την φυσική ηγεσία της αστυνομίας και λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας.

Στη σύνθεση του υπουργείου, όπως προέκυψε από τις εκλογές, και ιδιαίτερα μετά τον εξοβελισμό του Νότη Μηταράκη (που προφανώς ήταν πιο επιχειρησιακός από την εμπειρία του στο υπ. Μετανάστευσης όπου χρειάστηκε να συνεργαστεί με το Λιμενικό και την αστυνομία- όπως στον Έβρο), η ιεραρχία διαθέτει έναν υπουργό και έναν υφυπουργό (Γ. Οικονόμου και Κ. Κατσαφάδος) με μηδενική επιχειρησιακή εμπειρία, και δύο γενικούς γραμματείς άσχετους με το αντικείμενο. Ο μεν γεν. γραμματέας δημόσιας τάξης Μάνος Λογοθέτης υπήρξε σε ανάλογη θέση στο μεταναστευτικής πολιτικής αλλά ασχολήθηκε με την οργάνωση των δομών φιλοξενίας (είναι κάτοχος μεταπτυχιακού για την δημόσια υγεία και είχε εργαστεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ), η δε γεν. γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα είναι μηχανολόγος μηχανικός υπολογιστών και είχε εργαστεί στον Δήμο Αθηναίων.

Ολόκληρη, δηλαδή, η ιεραρχία του υπουργείου δεν έχει όχι μόνο επιχερησιακή εμπειρία αλλά ούτε καν γνώση του αντικειμένου, “σπάζοντας” έτσι μια παράδοση που θέλει κάποιον ή κάποια από την πολιτική ηγεσία να έχει συνάφεια με το αντικείμενο.

Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη του Μαξίμου ( Στ. Παπασταύρου, Γ. Μπρατάκος, Α. Σκέρτσος) αλλά και ο Μάκης Βορίδης να έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις για διορθωτικές κινήσεις. Το γεγονός ότι πολιτικά καλυπτεται απόλυτα ο Γιάννης Οικονόμου και μετατίθενται οι ευθύνες σε μεσαίους και κατώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας δεν αφήνει περιθώρια για άμεσες αλλαγές, ωστόσο είναι μία εκκρεμότητα που θα αντιμετωπιστεί στον πρώτο ανασχηματισμό (rotation).

Οι ευθύνες στην ΕΛΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, “στο σκαμνί” της ΕΔΕ θα καθίσουν 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και θεωρείται βέβαιο πως θα πέσουν και άλλα υπηρεσιακά κεφάλια.

Το Μαξίμου συνεχίζει να παραπέμπει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κρατώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη μακριά από τη δυσάρεστη για την κυβερνητική εικόνα υπόθεση και στηρίζοντας το Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον πατέρα του 29χρονου δολοφονηθέντα φιλάθλου της ΑΕΚ και τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία κάνει τα πάντα για να φτάσει στον εντοπισμό των ενόχων και την παραπομπή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωναν ταυτόχρονα νωρίτερα ότι από την εσωτερική έρευνα θα αποδοθούν ευθύνες “σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή” και υπογράμμιζαν την “πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας, που ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 αξιωματικοί, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εκτός από τις αναφορές των αξιωματικών, στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε., θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ.Οικονόμου φυσικά δεν προτίθεται να παραιτηθεί όπως ζητά η αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερωθεί για το φονικό “καραβάνι” των νεοναζί χούλιγκαν.

«Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε άλλωστε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος. Έκανε και εκείνος λόγο για πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και αποτροπή, αλλά επικαλέστηκε ότι τουλάχιστον στο κομμάτι της καταστολής έγιναν 98 συλλήψεις, παραδεχόμενος πάντως ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και άτομα που δεν είχαν τελικά καμία ανάμειξη.

“Κάλυψη” Βορίδη σε Οικονόμου με αιχμές κατά ΕΛΑΣ

«Η ΕΛΑΣ υποτίμησε την σοβαρότητα και την έκταση του κινδύνου και δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τις συμπλοκές», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα αιματηρά επεισόδια που έγιναν εκεί.
Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ» και είπε ότι οι αξιωματικοί νόμισαν εσφαλμένα ότι μπορούσαν να χειριστούν το θέμα, υποτίμησαν την έκταση και τη σοβαρότητα του κινδύνου και δεν είχαν πάρει επαρκή μέτρα να αποτρέψουν τις συμπλοκές.

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα λάθος. Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία την αστυνομίας. Αυτό που πρέπει, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες» είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την αυστηρότητα των ποινών, είπε ότι η αυστηρότητα των ποινών είναι επαρκής αφού η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ποινή ισοβίων «και δεν έχει κάτι παραπάνω να βάλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα περί παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ζητά η αντιπολίτευση ο κ.Βορίδης είπε ότι ο Γιάννης Οικονόμου είναι 10 μέρες στο υπουργείο και δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς κάτι. Προσέθεσε ότι έχει την γενική ευθύνη όχι την υποκειμενική και χαρακτήρισε «αντιπολιτευτικές υπερβολές» τα περί παραίτησης.

Εκτίμησε ότι ο κ. Οικονόμου δεν είχε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα προσθέτοντας πως ό,τι ανεβαίνει στον υπουργό ως ενημέρωση δεν μπορεί να αφορά το σύνολο της δράσης της αστυνομίας, αλλά πιο μείζονα θέματα.

«Η εσφαλμένη εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι δεν είναι μείζον θέμα», είπε.

Σχετικά Άρθρα