Ξεπερνά το 3% ο πληθωρισμός – Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα

 Ξεπερνά το 3% ο πληθωρισμός – Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα

Σε πολύ κακή κατάσταση φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αύξηση του πληθωρισμού, έρχονται νέες ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Την ανηφόρα φαίνεται ότι τραβάει ξανά ο πληθωρισμός της Ελλάδας, με τις τιμές των τροφίμων να δίνουν τον τόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εκτιμήσεις εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θέλουν το ύψος του πληθωρισμού για τον Αύγουστο να ξεπερνά το 3%, από 2,8% τον Ιούλιο, με την τάση να είναι ανοδική και για το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα αναμένει η ελληνική αγορά, κάτι που αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες πλήττουν τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα, με την κατηγορία να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό για 17 μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν έστω σταθεροποίηση των τιμών νωρίτερα από τις αρχές του 2024, ενώ εκτιμούν ότι αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να σημειωθούν νέες ανατιμήσεις.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνάει σταθερά το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά. Συνολικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται θετικά επί 26 συνεχόμενους μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2021.

πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα