Eurogroup: Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης

 Eurogroup: Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης για το 2024. Ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε πως το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας – κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη:

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο Τζεντιλόνι. Ο Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι η Επιτροπή συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Επεσήμανε δε, ότι «για να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες, μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Τέλος, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών και χρηματοπιστωτικών αγορών και το ψηφιακό ευρώ.

Σχετικά Άρθρα