Το “μπάχαλο” στον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της…ενότητας

 Το “μπάχαλο” στον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της…ενότητας

Η “ασυμφωνία χαρακτήρων” που προκαλεί εμπλοκές και καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας είναι ενδεικτική της εσωστρέφειας στην μετά Τσίπρα εποχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, για την οποία είχε προλάβει να εξασφαλίσει την δυναμική υποψηφιότητα του έμπειρου και επιτυχημένου δημάρχου Ρέντη-Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας (είχαν …δώσει τα χέρια αρκετούς μήνες πριν τις εθνικές εκλογές), υποψήφιοι για την ηγεσία και τάσεις σπαταλούν δυνάμεις στο να διαφωνούν για τα πρόσωπα που θα υποδείξει ή θα στηρίξει το κόμμα.

Τρανό παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων, για τον οποίο η πλειοψηφία της ΠΓ και οι εκπρόσωποι των τάσεων κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: να έχουν τέσσερις (!) υποψηφίους (Ζαχαριάδης, Φίλης, Μπαλαούρα και Τσουκαλάς) και τελικά να ανασύρουν την μάλλον “καμμένη” μέχρι πρότινος υποψηφιότητα του συμπαθούν πρώην καλαθοσφαιριστική του ΠΑΟ Νίκου Παππά. Ο τελευταίος είχε λάβει την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα από τις αρχές του χρόνου, έκτοτε, όμως, καμία σχετική προετοιμασία δεν έγινε με αποτέλεσμα, μετά την συντριβή των εκλογών, ο Παππάς να κρατήσει αποστάσεις από την Κουμουνδούρου και τελικά να δηλώσει εμμέσως πως δεν σκοπεύει να κατέλθει στις εκλογές. Τώρα, προσεγγίστηκε εκ νέου, είναι, όμως, άγνωστο εάν θα πεισθεί.

Το ζήτημα είναι πως ενώ υπάρχει η δυνατή και πολιτική υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη στο τραπέζι (ο οποίος θεωρητικά μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινά), υποψήφιοι και τάσεις αδυνατούν να συμφωνήσουν. Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλες περιφέρειες ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που εν τέλει θα υπονομεύσουν την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κι αυτό όταν άπαντες γνωρίζουν πως η ΝΔ στηρίζει πρόσωπα σε διάφορες περιφέρειες που έχουν εμφανείς αδυναμίες: η Θράκη, τα Ιόνια, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόνησσος είναι, για παράδειγμα, περιοχές όπου το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει επιλογές όχι ιδιαίτερα αρεστές στις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ.

Η κατάσταση εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώνει πως την ώρα που όλοι ομνύουν στην ενότητα ενόψει της εσωκομματικής εκλογής δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα βασικά. Ίσως επειδή η ενότητα δεν υφίσταται και η απουσία Τσίπρα καθιστα δυσχερή την επίτευξή της. Ίσως, ακόμα, διότι ο/η νέος/νέα αρχηγός δεν πρέπει να επιζητεί την ενότητα που προκαλεί καθυστερήσεις και παραλυσία αλλά τον ευκρινή, σαφή και συνεκτικό λόγο. Ακόμα κι αν ενίοτε χρειάζεται να παραμερίζονται οι ομφαλοσκοπούντες και ιδοκτήτες τιμαρίων…

Σχετικά Άρθρα