Νέα Αγχίαλος: Ελλείψεις και παραλείψεις πίσω από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

 Νέα Αγχίαλος: Ελλείψεις και παραλείψεις πίσω από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, έφεραν στην επιφάνεια μία σειρά από δομικές ελλείψεις και αδυναμίες, που οδήγησαν τόσο στο πρωτοφανές αυτό σκηνικό, όσο και στην απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης, από τα καθήκοντά του, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Διοικητικής Εξέτασης

Πλημμελής λήψη μέτρων πυρασφάλειας καθώς και πλημμελή φύλαξη φέρεται πως χρεώνεται από την στρατιωτική ηγεσία στον διοικητή της 111 ΠΤ, ο οποίος μετά το σοκαριστικό συμβάν με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, απομακρύνθηκε άμεσα από τα καθήκοντά του.

Τι περιείχε η αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το περιεχόμενο της αποθήκης πυρομαχικών ήταν το εξής:

-Βλήματα αέρος-αέρος αποσυναρμολογημένα
-Βλήματα αέρος-εδάφους αποσυναρμολογημένα
-Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb, 2000 lb, οι οποίες προκάλεσαν το «μανιτάρι» που καταγράφηκε κατά τις εκρήξεις

Θα…”πέσουν κεφάλια”;

Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόδοση των ευθυνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, δεν θα σταματήσει εδώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας φαίνεται να τονίζει ότι δεν θα περιμένει την ΕΔΕ για να πάρει αποφάσεις αναφορικά με τις ευθύνες, καθώς ήδη έχουν διαπιστωθεί κενά στην πυρασφάλεια και θέματα στον τρόπο αποθήκευσης των όπλων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Την ίδια ώρα, πηγές από το αεροπορικό επιτελείο αναφέρουν ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου, καθώς μέχρι και αυτή την ώρα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν και καταγράφουν εικόνες από τα σημείο των εκρήξεων προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκεται το Τμήμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς που έχουν προσεγγίσει την αποθήκη πυρομαχικών, ενώ παράλληλα «χτενίζουν» την περιοχή προχωρώντας βήμα-βήμα για να εγγυηθούν την ασφάλεια ενός διαδρόμου που ανοίγουν για να περάσουν και να κάνουν αυτοψία στο σημείο.

Επιθεωρήσεις και ασκήσεις πυρασφάλειας τις επόμενες ημέρες

Τέλος, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Σχετικά Άρθρα