Οι φωτιές απειλούν πόλεις- Εικόνες που σοκάρουν από την πυρκαγιά που έφτασε στα όρια του Βόλου και της Λαμίας- Νέα δεδομένα, αναγκαία η αλλαγή σχεδιασμού

 Οι φωτιές απειλούν πόλεις- Εικόνες που σοκάρουν από την πυρκαγιά που έφτασε στα όρια του Βόλου και της Λαμίας- Νέα δεδομένα, αναγκαία η αλλαγή σχεδιασμού

Στην Λαμία και τον Βόλο, οι πυρκαγιές απειλούν κατοικημένες ζώνες εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων, κάτι που αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο καθώς δεν αφορά πλέον δασικές πυρκαγιές που δύσκολα καταστέλλονται εάν δεν εκδηλωθει εγκαίρως η αντίδραση των πυροσβεστικών μέσων.

Το γεγονός, όμως, πως εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση (πουρνάρια) στα όρια των κατοικημένων ζωνών δύο μεγάλων πόλεων, όπως η Λαμία και ο Βόλος, και γίνονται εκκενώσεις οικισμών και προαστίων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εύρος της απειλής που δέχεται η χώρα εν μέσω καύσωνα και ισχυρών ανέμων αλλά και για τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας. Τίποτε δεν είναι πια ίδιο…

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, οι φλόγες της πυρκαγιάς απειλούν εργοστάσια στην πρώτη βιομηχανική ζώνη, κάποια από τα οποία έχουν εύφλεκτα υλικά. Σε μικρή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε μονάδα αποθήκευσης φιαλών προπανίου καθώς και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Εάν η φωτιά έφτανε στην αποθήκη προπανίου η καταστροφή στην περιοχή και σε μεγάλη ακτίνα θα ήταν τεραστίων διαστάσεων.

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να αλλάζουν με πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο οι κάτοικοι του Βόλου, της Λαμίας, της Ρόδου και της Κέρκυρας συνεχίζουν να ζουν τον πύρινο εφιάλτη. Δύο έχασαν τη ζωή τους στη Μαγνησία, όπου εκκενώθηκαν δέκα οικισμοί, το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και απειλεί τη βιομηχανική περιοχή. Στη Λαμία εκκενώθηκε το βόρειο τμήμα της πόλης. Στη Ρόδο παραμένει ανεξέλεγκτη η φωτιά για 11η ημέρα, ολόκληρο το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολύ δύσκολη θα είναι και η σημερινή ημέρα. Σε ύφεση αλλά υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων η φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα.

Σύσταση του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΒΙΠΕ Βόλου

Σύσταση στους εργοδότες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, να συμβάλλουν στην ομαλή και ασφαλή απομάκρυνση των εργαζομένων τους από τους εργασιακούς χώρους απευθύνει το υπουργείο Εργασίας.

Με τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου να έχει παραδοθεί στις φλόγες και την υγεία των εργαζομένων να τίθεται σε κίνδυνο το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εργοδότες να απομακρύνουν τους εργαζόμενους με ασφάλεια και να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων την Πέμπτη 27 Ιουλίου και μέχρι την εξάλειψη των ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι αρκετά εργοστάσια εντός της ΒΙ.ΠΕ Βόλου έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε, σημάνοντας συναγερμό καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκονται δεξαμενές προπανίου.

Συναγερμός στην Μαγνησία

Στις 05:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης η Πολιτική Προστασία έστειλε νέο μήνυμα εκκένωσης οικισμών και συγκεκριμένα για τις περιοχές Χρυσή Ακτή, Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθαρια.

Λίγο αργότερα εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Μετά τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα, ενώ ο κόσμος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια.

Μια ηλικιωμένη κι ένας κτηνοτρόφος έχασαν τη ζωή τους στη Μαγνησία

Ήταν λίγο πριν τις 19:00, όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν απανθρακωμένη μέσα σε τροχόσπιτο, στο οποίο διέμενε με τον σύζυγό της, μια ηλικιωμένη, στην περιοχή του Πλατάνου Μαγνησίας. Μάλιστα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο σύζυγός της, ο οποίος ευτυχώς ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα, ο εντοπισμός βοσκού τα ίχνη του οποίου αναζητούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερρών, μία από τις πολλές περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με την πύρινη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει στη Μαγνησία.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μαγνησία, εκκενώθηκαν οικισμοί

Πύρινος εφιάλτης “τύλιξε” τη δυτική Μαγνησία με τους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού αλλά και το Σέσκλο, το Διμήνι και τις δύο Βιομηχανικές περιοχές Βελεστίνου και Βόλου να περικυκλώνονται από φλόγες, καταστρέφοντας περιουσίες, αποθήκες, καίγοντας ζώα αλλά και σπίτια. 

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου με εγκαύματα, ένας 45χρονος βοσκός στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου απανθρακώθηκε, ενώ νεκρή είναι και μία ηλικιωμένη γυναίκα από την περιοχή του Πλατάνου Αλμυρού.

Σχετικά Άρθρα