Βουλή: Ψηφίζεται σε βαρύ κλίμα το οικονομικό πολυνομοσχέδιο – Ποια είναι τα βασικά μέτρα ενίσχυσης και ποιους αφορούν

 Βουλή: Ψηφίζεται σε βαρύ κλίμα το οικονομικό πολυνομοσχέδιο – Ποια είναι τα βασικά μέτρα ενίσχυσης και ποιους αφορούν

Στην σκιά του τραγικού δυστυχήματος της πτώσης του Καναντερ και του πρόωρου χαμού των δύο νεαρών πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του οικονομικού  πολυνομοσχεδίου με τις προεκλογικές εξαγγελείες της ΝΔ.  Όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου εξέφρασαν την οδύνη τους για τον άδικο χαμό των δύο χειριστών του μοιραίου Καναντερ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ενημέρωση της Βουλής απο την κυβέρνηση για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.  

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για τις πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή εισήγηση του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως τα δύσκολα είναι μπροστά για το μέτωπο των πυρκαγιών θέτοντας τον κρατικό μηχανισμό σε διαρκή εγρήγορση κι επιφυλακή. 

  • Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» που υλοποιεί το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων. 

Μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση είναι οι  αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως τονίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται για οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά και για σημαντικές αυξήσεις σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης με ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

  • Επίσης, θεσμοθετείται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά. Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Για τους συνταξιούχους προβλέπεται μόνιμη και οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ.
  • Θεσμοθετείται για τους νέους το επίδομα των150 ευρώ, από το Σεπτέμβριο, με τη μορφή ενός μόνιμου «Youth Pass» για δράσεις πολιτισμού ή ταξιδιών.
  • Τέλος, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, επιστρέφει η ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στον έλεγχο του δημοσίου.

Σχετικά Άρθρα