Περιβαλλοντικός όλεθρος στη Ρόδο – Εικόνες μη αναστρέψιμες με περίπου 150.000 στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη

 Περιβαλλοντικός όλεθρος στη Ρόδο – Εικόνες μη αναστρέψιμες με περίπου 150.000 στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη

Η περιβαλλοντική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη. Η δραματική εξέλιξη του πύρινου μετώπου στη Ρόδο αποτυπώνεται στους χάρτες απ’ το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-3. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την καταστροφική φωτιά στην Ρόδο ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι εικόνες είναι «πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

  • Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Το Σάββατο μέσα σε μόλις μία νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 4 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις μέρες της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι την παραλία, καίγοντας σπίτια και οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε εκκένωση του νησιού. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται στα 147.000 στρέμματα.

Ταυτόχρονα και το σύστημα Copernicus έχει καταγράψει αποκαρδιωτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στο νησί. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Copernicus, έχει καταγράψει δορυφορικές εικόνες, στις οποίες και η έκταση του μετώπου, αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν ως την Κυριακή το μεσημέρι, είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο σμαραγδένιο νησί, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσει,ς ο απολογισμός δυστυχώς θα έχει ανέβει δραματικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την Κυριακή ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης»

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για το δάσος των Λαέρμων «είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί […] δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου».

Σχετικά Άρθρα