Οι “ελιγμοί” Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση, Κυπριακό και Παναγία Σουμελά προβληματίζουν την Αθήνα- Διάψευση για “κρυφή ατζέντα” στο Βίλνιους
Σε ένα διπλωματικό μπρε ντε φερ με την Ουάσιγκτον φαίνεται να επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν, αυξομειώνοντας την ένταση των δηλώσεων και αναφορών του στην Ελλάδα, την ώρα, μάλιστα, που η Αθήνα επιχειρεί να αξιοποιήσει το “παράθυρο ευκαιρίας” που άνοιξε από την συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους.
Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα με αφορμή την αναφορά Ερντογάν ότι έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σ’ αυτή την συνάντηση, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστό. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης διέψευσαν, βεβαίως, ότι συζητήθηκαν ή θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα κυριαρχίας, όμως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου (σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από τα Ηνωμένα Εμιράτα) προκαλούν προβληματισμό.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν έμμεσο μήνυμα στις ΗΠΑ για να επισπεύσουν την διαδικασία για τα F16, όμως οτιδήποτε τίθεται δημοσίως είναι πιθανό να προκύψει στην πορεία και να απονευρώσει την διαδικασία προσέγγισης στην οποία επενδύει η κυβέρνηση, αφήνοντας ακόμα και ανοικτό ενδεχόμενο για “υποχωρήσεις” -όπως είπε ο πρωθυπουργός- προκειμένου να βρεθεί διάδρομος που να οδηγήσει στην Χάγη.
Οι δηλώσεις Ερντογάν κινήθηκαν σε τρία επίπεδα:
Κυπριακό: Το ένα, αναμενόμενο, προέκυψε από την επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, προχθές. Έφθασε με απευθείας πτήση από τα Εμιράτα, εγκαινίασε την επέκταση του (παρανόμως λειτουργούντος) αεροδρομίου Tύμπου και επέμεινε στην σκληρή γραμμή για το Κυπριακό, απορρίπτοντας ρητά κάθε εκδοχή ομοσπονδιακής λύσης.
Παναγία Σουμελά: Το δεύτερο ήταν η άρνηση των τουρκικών αρχών να δώσουν άδεια λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά για την γιορτή του δεκαπενταύγουστου, κίνηση που προκάλεσε (μάλλον ήπιες) αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νησιά Αιγαίου: Το τρίτο σύννεφο το έφεραν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, χθες, με τις οποίες υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός του των εξωτερικών έθεσαν στους Έλληνες συνομιλητές τους στο Βίλνιους το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης απέρριπταν τον ισχυρισμό (θέματα ελληνικής κυριαρχίας -είπαν- δεν συζητήθηκαν και δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν).