Anadolu/Ερντογάν: Βάζει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών- Ισχυρίστηκε πώς συζήτησε το θέμα στο Βίλνιους με τον Έλληνα πρωθυπουργό- Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές
Την ώρα, πάντως, που υποτίθεται πως ανοίγονται ευκαιρίες μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία για την έναρξη διαλόγου και στον απόηχο όσων είπε ο πρωθυπουργός για παραπομπή στην Χάγη υπό προϋποθέσεις και για “πιθανές υποχωρήσεις”, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα που προβληματίζει έντονα την ελληνική διπλωματία. Ισχυρίστηκε πως στο Βίλνιους ο ίδιος έθεσε προς συζήτηση θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, κάτι που διαψεύδει η Αθήνα.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους, έθεσε στον έλληνα πρωθυπουργό το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Το συζητήσαμε πολύ καθαρά αυτό με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει και θα μιλήσει γι’ αυτά με τον έλληνα ομολόγό του. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους και το λόμπι τους στον Λευκό Οίκο προκαλούν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται τη στιγμή που οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν την έγκρισή τους για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόφασης.
Αναλυτικά και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων:
Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και φέρεται να είπε:
“Η επίσκεψη στο Βίλνιους έγινε αντιληπτή περισσότερο ως αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση. Η επίσκεψή σας στον Κόλπο πραγματοποιήθηκε επίσης με πολύ θετική ατζέντα. Πώς θα αξιολογούσατε την τουρκική εξωτερική πολιτική τόσο στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους όσο και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης;” Στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε ότι «η μείωση των εχθρών και η αύξηση των φίλων» είναι οδικός χάρτης της πολιτικής μας και τον συνεχίζουμε.
Σημειώνοντας ότι το είδε πολύ ξεκάθαρα στο Βίλνιους, ο Ερντογάν είπε: “Έχετε δει με ποιον και πώς συνομιλούσαμε εκεί. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα έπρεπε να είχαμε συνομιλίες με ορισμένες χώρες. Αποδείξαμε κάτι ενώ κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Τι ήταν αυτό; Προσπαθούμε να μειώσουμε την εχθρότητα και να αυξήσουμε τη φιλικότητα”
«Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι πάντα σε έναν άξονα που βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα και συμφέροντα»
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας και “πλέι μέικερ” στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή, ο Ερντογάν συνέχισε τα εξής:
“Σε μια ατμόσφαιρα που κυριαρχεί η αναποφασιστικότητα στα παγκόσμια ζητήματα, η χώρα μας ξεχωρίζει με τη σταθερή διοίκηση και τις πολιτικές της. Βάζοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο σε κάθε θέμα και προσπαθώντας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και την αραβική γεωγραφία ταυτόχρονα. Έτσι ήταν χθες, έτσι είναι σήμερα, έτσι θα είναι αύριο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής για άλλες χώρες που κέρδισαν ή θα κερδίσουν τη φιλία μας».
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του εξοπλισμού (στρατιωτικοποίηση) των νησιών στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το συζήτησαν πολύ ξεκάθαρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε με τον συνομιλητή του για το θέμα και θα μιλήσει για αυτά, ο Ερντογάν είπε: «Φυσικά, αυτή η δουλειά δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, αλλά οι φίλοι του στον Λευκό Οίκο και στο λόμπι τους προκαλούν συνεχώς. χρησιμοποίησε τη φράση.
Αθήνα: Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν στο Βίλνιους
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν τις διαρροές της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Όπως επισημαίνουν «το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».
Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι «υποχωρήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας».
«Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης για να καταλήξει:
«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».