Πνιγμοί: Η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Μιλούν στο libre ειδικοί για το κολύμπι

 Πνιγμοί: Η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Μιλούν στο libre ειδικοί για το κολύμπι

Η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας μετατρέπει το παιχνίδι στην θάλασσα σε τραγωδία –  Ποια είναι τα αίτια των θανάτων από πνιγμό.Οι δυο άνευ προηγουμένου τραγωδίες σε Νέα Μάκρη, όταν μία 10χρονη πνίγηκε σε πισίνα συγκροτήματος κατοικιών και στο Καβούρι με τον πνιγμό ενός 6χρονου αγοριού αποτυπώνουν για άλλη μια φορά τη δραματική διαστάση που λαμβάνει ο θάνατος λουόμενων στη χώρα μας.

Η  σοβαρή έλλειψη κολυμβητικής παιδείας στη Ελλάδα, μας οδηγεί να βρισκόμαστε αντιμέτωποι σχεδόν κάθε καλοκαίρι με δεκάδες νεκρούς που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε θάλασσα ή πισίνα.

Και μόνο τα στοιχεία  μελετών που δείχνουν ότι κατά μέσο όρο χάνονται στη χώρα μας περίπου 340 άνθρωποι στο νερό αποδεικνύει τη τραγική διάσταση, ενός φαινομένου που δείχνει να μην έχει ταβάνι.

Για τον Νίκο Γιοβανίδη η έλλειψη επιτήρησης από τους γονείς στα παιδιά είναι ένας από τους λόγους που θρηνούμε θύματα σε μικρές ηλικίες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας εξηγεί στο libre ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο οι λουόμενοι να βουτάνε σε θάλασσα ή σε πισίνα ενώ έχουν καταναλώσει φαγητό.

Η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας είναι ξεκάθαρη για τον κύριο Γιοβανίδη ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι και ”μόνο που βλέπεις παιδιά 10 χρονών να φοράνε μπρατσάκια, δηλώνει έλλειψη βασικών εννοιών της κολύμβησης”.

Επισημαίνει επίσης ότι ”Η επίπλευση πρέπει να μαθαίνεται όταν χρονίσει το παιδί και αμέσως μετά να εξοιοιώνεται με το κολύμπι. ”

Και καταλήγει ότι ”Οι πνιγμοί είναι πάνω από 100 τις τελευταίες 45 μέρες και παραμένει δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στη χώρα μας, παρά τη σχετική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

H Ελίζα Καραμπετσιάν – Νικοτσιάν, υπεύθυνη επικοινωνία του οργανισμού Safe Water Sports  τονίζει στο libre την σημασία των βασικών κανόνων που δεν τηρούμε στο νερό, όπως για παράδειγμα να μπαίνουμε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά από την ώρα έχουμε φάει.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα το 10χρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή του σε Νέα Μάκρη φέρεται να είχε φάει πριν βουτήξει στο νερό.

Επίσης επισημαίνει ότι πολλά περιστατικά πνιγμών αφορά ανθρώπους άνω των 60 ετών .  Ειδικότερα, είναι χαρακτηριστικό ”οι θάνατοι μέσα στο νερό για το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου, το 90% αφορά ηλικιωμένους”.

 Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό και οδηγούμαστε σε τραγική κατάληξη είναι διότι σύμφωνα με την κ.α Νικοτσιάν ”συνήθως αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε για μπάνιο τις πολύ πρωινές ώρες που δεν υπάρχει πολύς κόσμος, όμως εκείνες τις ώρες δεν υπάρχει ναυαγοσώστης αφού το ωραριό τους ξεκινάει στις 10 το πρωί”.

Και προσθέτει ότι” υπάρχει σκέψη, επιλεκτικά σε κάποιους δήμους η διεύρυνση του ωραρίου ενός ναυαγοσώστη, να ξεκινάεει δηλαδή από πολύ πρωί.”

Είναι σημαντικό ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες ηλικίες να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους αλλά και γενικότερα να μην κολυμπούν και πέρα από τις σημαδούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το κολύμπι χωρίς κανόνες που μπορεί να αποφέρει δραματικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ζωή καθώς και η απειρία και ανεμελιά που μπορεί να επιδείξει κάποιος σε ένα θαλάσσιο σπορ τα οποία είναι πολύ δημοφιλείς δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να αποβούν μοιραία.

Η επικεφαλής επικοινωνίας του Sfe Water sports επισημαίνει ότι ” το 2022 είχαμε 1 θάνατο σε θαλάσσιο σπορ και 22 τραυματισμούς ”.

Τέλος στην περίπτωση που βρεθούμε μάρτυρες ενός περιστατικού με λουόμενο να βρίσκεται σε δύσκολη θέση μέσα στο νερό, η κυριά Νικοτσιάν συστήνει ”Αν δεν ξέρουμε πρώτες βοήθειες δεν μπορούμε να πάμε να βοηθήσουμε.”

Αυτό που πρέι να κάνουμε είναι να ειδοποιήσουμε γρήγορα τον ναυαγοσώστη στη παραλία να καλέσουμε το λιμενικό σώμα .

Ο γενικότερος κανόνας πέρα από τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται είναι η επιλογή παραλίας που θα υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.

Το κομμάτι των μαθημάτων της κολύμβσησης παίζει επίσης  σημαντικό ρόλο. Στο εξωτερικό παρόλο που δεν υπάρχουν θάλασσες είναι υποχρεωτικό μάθημα. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν κενά σε αυτό το κομμάτι.

Σχετικά Άρθρα