Φωτιές: Αναζωπύρωση στο Λουτράκι, μικρές εστίες στην Σαρωνίδα – Δεκάδες καμένα σπίτια

 Φωτιές: Αναζωπύρωση στο Λουτράκι, μικρές εστίες στην Σαρωνίδα – Δεκάδες καμένα σπίτια

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, στο Λουτράκι. Εν τω μεταξύ, υπάρχει αναζωπύρωση του μετώπου στο Λουτράκι, στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε ότι η εν λόγω πυρκαγιά εκτείνεται από την περιοχή της Καλλιθέας μέχρι τον Σαρωνικό, τα Ίσθμια. 

Από νωρίς σήμερα το πρωί, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού στο Λουτράκι, ενώ στα σημεία όπου καίει φωτιά αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα άλλα τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες, να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Τη Δευτέρα επιχείρησαν 140 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 45 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 1 ελικόπτερo και 4 αεροσκάφη. εκ των οποίων 2 ελικόπτερα διατέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως 20-30 σπίτια έχουν καεί. 

«Καντηλάκια» στην Σαρωνίδα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην φωτιά στην Σαρωνίδα, σε σχέση με τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι τη Δευτέρα (17.07.2023).

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά είχε επεκταθεί σε Σαρωνίδα και Καλύβια, καίγοντας μεγάλο μέρος του Πάνειου Όρους αλλά και σπίτια και αυτοκίνητα στις περιοχές αυτές. Την ίδια ώρα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Δερβενοχώρια.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη καταστροφή, ειδικά στο Πάνειο Όρος όπου πολλοί οικισμοί έχουν μεγάλες ζημιές. Όπως είπε, ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα σπίτια έχουν καεί.

Οι Πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, και πλέον δεν υπάρχει ενεργό μεγάλο μέτωπο στην περιοχή. Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς υπάρχει μεγάλος φόβος για αναζωπυρώσεις, αφού πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή που φυσάνε κάθε τόσο και δυναμώνουν μικρές εστίες που υπάρχουν.

Ο Δήμαρχος Σαρωνίδας αναφέρει πως είναι η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή.

Συνολικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘’Όλυμπος” ενώ από αέρος επιχείρησαν τη Δευτέρα 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό». Στην πυρκαγιά επιχείρησαν και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 οχήματα καθώς και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.