Σαρωνίδα : Μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Καλύβια – Μάχη στο Λουτράκι για να μην περάσει την Εθνική

 Σαρωνίδα : Μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Καλύβια – Μάχη στο Λουτράκι για να μην περάσει την Εθνική

Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιές σε Σαρωνίδα και Λουτράκι που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας με εκατοντάδες πυροσβέστες να παλεύουν όλη τη νύχτα με τις φλόγες περιμένοντας τα πρώτα εναέρια μέσα το πρωί. Στη Σαρωνίδα η φωτιά είναι σε εξέλιξη ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι – αν και σε μικρότερη ένταση – συνέχιζαν να φυσούν με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια κάθηκε αυτή την ώρα ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις των αρμόδιων αρχών, ειδικά για την για την Ανατολική Αττική, είναι συνεχείς.

Τονίζοντας ότι «αυτό που μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά το να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο τμήμα προς Σαρωνίδα και λιγότερο σε εκείνο προς Ανάβυσσο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα ενεργά σημεία».

Λουτράκι

Στο Λουτράκι Κορινθίας όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη χωρίς, όμως, την ένταση της χθεσινής ημέρας οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Τη μάχη δίνουν περισσότερΤοι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού

Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη στο σημείο βρέθηκαν και «δυνάμεις του λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).