Διονύσης Καλαματιανός για τις φωτιές: “Εμφανίζεται η καταστροφή ως κανονικότητα”

 Διονύσης Καλαματιανός για τις φωτιές: “Εμφανίζεται η καταστροφή ως κανονικότητα”

«Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το παρελθόν, ούτε βάζει σε προτεραιότητα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

«Η κυβέρνηση απέτυχε ξανά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι καταστροφές», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Διονύσης Καλαματιανός, σχολιάζοντας την κατάσταση των τελευταίων ημερών από τις πυρκαγιές.

«Για μια ακόμα φορά οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για καύσωνα, για ανέμους που θα ξεκινούσαν από την Κυριακή και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία. Η κυβέρνηση, όμως, απέτυχε ξανά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι καταστροφές σε σπίτια, σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον. Βεβαίως, η κλιματική κρίση είναι παρούσα, το ζήτημα, όμως, είναι τι κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.»

«Ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης»

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης, ειδικότερα για την έλλειψη επαρκών επιχειρησιακών μέσων και υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού και καθαρισμού της βιομάζας και προετοιμασίας του επιχειρησιακού συντονισμού. Παράλληλα, σημείωσε πως αν και ο Πρωθυπουργός μίλησε για αποζημιώσεις, υπάρχει η κακή πρόσφατη εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2021 στην Ηλεία, στην Αττική και στην Εύβοια.

«Δυστυχώς, δεν έχουν αποκατασταθεί όσοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ζημιές και το οικονομικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πληττόμενοι συμπολίτες μας, ενώ υπάρχουν και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Επομένως, πριν μιλήσει κάποιος για αποζημιώσεις, θα πρέπει να δώσει έμφαση στα ζητήματα της πρόληψης, της προετοιμασίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας, του σχεδιασμού και της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Τεράστια κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα»

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν τεράστια κενά στο Σώμα, περίπου 3.600 κενές οργανικές θέσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πυροσβέστες -μόνιμοι, εθελοντές και πενταετούς θητείας- δίνουν σκληρή μάχη κάθε φορά με τις φλόγες, χρειάζεται, όμως, μια διαφορετική προσέγγιση, ένας άλλος σχεδιασμός που, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις προτάσεις επιστημόνων και ειδικών για το πως πρέπει να διαρθρώνεται η Υπηρεσία, με ποια επιχειρησιακά σχέδια και μέσα. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρότασή μας».