LIVE Όλες οι εξελίξεις για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική – Καίγονται σπίτια – Χάος στην Αθηνών Σουνίου (vid-εικόνες)

 LIVE Όλες οι εξελίξεις για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική – Καίγονται σπίτια – Χάος στην Αθηνών Σουνίου (vid-εικόνες)

Σπίτια στην περιοχή της Σαρωνίδας καίει η ανεξέλεγκτη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Νέο Κουβαρά. Μεγάλες περιοχές εκκενώνονται, μετά από μήνυμα του 112 εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς. Εντολή εκκένωσης σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση στις περιοχές Μελισουργός και Ταμπουριά. Νέο μήνυμα του 112 για τους κατοίκους στο Λαγονήσι να εκκενώσουν την περιοχή προς Αθήνα.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά.

Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, ουρές αυτοκινήτων έχουν δημιουργηθεί στο Λαγονήσι, με πολίτες να επιχειρούν να απομακρυνθούν από το μέτωπο της φωτιάς.

Περίπου στις 17:30 σύμφωνα με την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Λ. ΑΘΗΝΩΝ – ΣΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟ.
  • Λ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ Λ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • Επί της Λ. Λαυρίου από την Λ. Σουνίου ως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κίνηση εξακολουθεί να υπάρχει, στα παραπάνω σημεία, ωστόσο έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 4 χιλιόμετρα.

Πηγές της Πυροσβεστικής περιγράφουν τη φωτιά ως ιδιαίτερα δύσκολη. Το μέτωπο βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στον Κουβαρά. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό. Ήδη το ΕΚΑΒ επιχειρεί για να διακομισθούν τα περιστατικά.

Προσπάθειες απεγκλωβισμού ατόμων- Δεν μπορούν να αναπνεύσουν οι κάτοικοι της περιοχής

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ να δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό ατόμων από τα σπίτια τους στον Νέο Κουβαρά Αττικής.

Ήδη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ επιχειρούν στη μεταφορά ηλικιωμένων, ζώων και ανθρώπων με προβλήματα υγείας που αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν μόνοι τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media

φωτιά Κουβαρά
φωτιά Κουβαρά
φωτιά Κουβαρά

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο μοναστήρι της Ιεράς Σκέπης, ενώ έχουν ενημερωθεί και είναι σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο χωριό Πέτα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα ενώ η δύναμη της πυροσβεστικής αποτελείται από 55 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν μαζί με 31 Ρουμάνους (αναχώρησαν από τη Νέα Μάκρη) και 5 υδροφόρα.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Νέο Κουβαρά Αττικής, καθώς έχουν αρχίσει να καίγονται τα πρώτα σπίτια στην περιοχή της Αναβύσσου. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην αριστερή πλευρά της λεωφόρου Αθηνών – Λαυρίου, όταν λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε και «πήδησε» στην απέναντι πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως για την Αναβυσσό, μαζί με το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 112. Όπως αναφέρει το Mega, υπάρχουν μαύροι.

Συγκλονίζει η μαρτυρία γνωστής ηθοποιού στην ΕΡΤ για την μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Νέου Κουβαρά. «Φυσάει πάρα πολύ ο αέρας. Πετάνε αεροπλάνα από πάνω μας. Δεν έχει πολύς κόσμος ορατότητα. Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα» δήλωσε έντρομη η κ. Ευτυχία Μέλη

«Ξεκίνησε η φωτιά στον Κουβαρά, πέρασε όλο το βουνό του Λαγονησίου και έχει φτάσει μέχρι κάτω τη Σαρωνίδα. Τώρα μάλλον πρέπει να φύγω κι εγώ γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια. Δεν μου έχει έρθει μήνυμα από το 112, αλλά μαζεύω διαβατήρια και ταυτότητες. Εγώ είμαι στο Λαγονήσι, απέναντι από το μεγάλο ξενοδοχείο Grand Resort. Βλέπω τεράστιες φωτιές πίσω από τα σπίτια στον πύργο του Μελισσουργού, είναι ένα σωρό βίλες από εκεί. Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι πήγαν να σώσουν τα σπίτια τους και τα ζώα τους και έχουν κλειστεί και ψάχνονται από πού θα φύγουν» συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Μέλη απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ανοίξουν τις πόρτες τους για να φύγουν τα ζώα καθώς και για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε σωλήνες, βρύσες και πισίνες. «Μην νομίζετε ότι δεν θα έρθει φωτιά σε σας, μέσα σε 20 λεπτά έφτασε εκεί που δεν το περιμέναμε», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα