Συζητήθηκε ή όχι το θέμα των μουφτήδων; Μετά τις πολιτικές αντιδράσεις διάψευση από διπλωματικές πηγές – Τι είπε ο Ερντογάν
Οι δηλώσεις Ερντογάν για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους σήμαναν συναγερμό σε Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα προκάλεσα πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Καταρχάς διπλωματικές πηγές διέψευσαν πως τέθηκε στη συνάντηση το ζήτημα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Σύφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι «στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα».
«Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο», όπως ανέφεραν.
- Σημειώνουν επίσης, με αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι «σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας».
Αξιοσημείωτη πάντως η αναφορά ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στο ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά τις πρόσφατες εκλογές.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
«Το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Τούρκος ηγέτης.
- Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο μέλλον έπειτα από προκαταρκτικές προετοιμασίες που θα γίνουν σε επίπεδο πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά εξηγήσεις απ’ την κυβέρνηση για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το θέμα της Δυτικής Θράκης, σημειώνοντας ότι «εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα».
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ ζητούν εξηγήσεις για τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού σε «υποχωρήσεις».
Ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».
Άφησε όμως αιχμές και για «πολιτικούς και δημοσιογράφους» που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την ένταση με την Τουρκία το 2021 για να κάνουν αντιπολίτευση ή «να χτίσουν πολιτικές καριέρες».
Αναφορικά με το ζήτημα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το οποίο φούντωσε στον δημόσιο διάλογο προεκλογικά με αποκλειστικά υπεύθυνη τη ΝΔ επιχείρησε να φανεί ενωτικός, λέγοντας ότι υπάρχουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αλλά «όλοι είναι Έλληνες πολίτες».
- Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμελλος μίλησε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» εκφράζοντας την απορία του για τα λόγια περί υποχώρησης από τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν λέγονται πριν την διαπραγμάτευση».
Έθεσε το ερώτημα τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στη διαφωνία για την ΑΟΖ και για την υφαλοκρηπίδα κα διερωτήθηκε αν για τον πρωθυπουργό η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική (σ.σ. όπως τη χαρακτηρίζει η Ελλάδα) ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;», διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
Όπως επισήμανε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική».
- Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σπεύδει να μιλήσει για υποχωρήσει προτού καν δει απτά δείγματα γραφής από τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές. Ο Πρωθυπουργός επιπλέον φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, που με έπαρση δήλωνε, πως θα είναι αντιπολίτευση του εαυτού του» αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη» τόνισε το κομμουνιστικό κόμμα.
- Με ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο στο Facebook ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «Θανάσης Κ.» χαρακτηρίζει λίαν επιεικώς αχαρακτήριστη τη διχαστική, όπως λέει, λογική ότι υπάρχουν τάχα οι «αισιόδοξοι» από τη μια πλευρά που θέλουν να «αδράξουν την ευκαιρία» και να τα βρούμε με την Τουρκία, και οι «επαγγελματίες πατριώτες» από την άλλη, ενώ κάνει λόγο για «διασυρμό, που απομειώνει το εκτόπισμα της Ελλάδας».
«Αυτή η διχαστική λογική, δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα ΔΕΝ απέτρεψε μια συμφωνία με την Τουρκία το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που στήνουν καριέρες… εμποδίζοντας την «συνδιαλλαγή» με την Άγκυρα. Εκείνο που απέτρεψε μια οποιαδήποτε ουσιαστική συνεννόηση με την Άγκυρα, είναι ότι η Τουρκία συνεχώς προκαλεί και συνεχώς δημιουργεί νέα «τετελεσμένα» – και συνεχώς ζητάει περισσότερα. Κι είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ προς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας (πλην ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πρόβλημα να τα δώσει όλα), να υπαινίσσεται κάποιος ότι δεν τα βρήκαμε ως τώρα με την Τουρκία, γιατί κάποιοι «επαγγελματίες υπερπατριώτες στην Ελλάδα» το εμπόδιζαν…
«Αν κάποιοι «έστησαν καριέρες», αυτοί ήταν το λόμπυ του κατευνασμού! Όσοι διακήρυσσαν κάθε τόσο ότι οφείλουμε να κάνουμε ουσιώδεις παραχωρήσεις, προς την Τουρκία… Το «λόμπυ του κατευνασμού» έφτιαξες καριέρες στην Ελλάδα! Και δεν πέτυχε τίποτα απολύτως!» προσθέτει.