Ο “Κέρβερος” σιγοψήνει Ιταλία και Ευρώπη – Ακραίες θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 50 βαθμούς – Εικόνες σοκ από δορυφόρο

 Ο “Κέρβερος” σιγοψήνει Ιταλία και Ευρώπη – Ακραίες θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 50 βαθμούς – Εικόνες σοκ από δορυφόρο

Οι θερμοκρασίες καίνε όλη την Ευρώπη κυρίως τη νότια αυτή την εβδομάδα εν μέσω μιας έντονης και παρατεταμένης περιόδου καύσωνα. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο κύμα καύσωνα, ενώ οι θερμοκρασίες του αέρα αναμένεται να φτάσουν τους 48°C στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας – ενδεχομένως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ρεκόρ που καταρρίπτονται. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης είδε τις θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Ένας αντικυκλώνας – μια περιοχή υψηλής πίεσης – με την ονομασία Κέρβερος (που πήρε το όνομά του από το τέρας από την Κόλαση του Δάντη) που έρχεται από τα νότια προκάλεσε άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 40°C σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας. Αυτό έρχεται μετά από μια άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού γεμάτες καταιγίδες και πλημμύρες.

  • Η υψηλότερη θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή ιστορία έσπασε στις 11 Αυγούστου 2021, όταν καταγράφηκε θερμοκρασία 48,8°C στη Φλορίντια, μια ιταλική πόλη στη σικελική επαρχία των Συρακουσών. Το ρεκόρ αυτό ενδέχεται να καταρριφθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες.

Στη Σαρδηνία και Σικελία οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες ενδεχομένως φθάσουν τους 48°C «στις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ενώ η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία είναι μεταξύ των 10 ιταλικών πόλεων που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για ακραία ζέστη.

Το όργανο ραδιομέτρου της αποστολής Copernicus Sentinel-3 δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης στην Ιταλία μεταξύ 9 και 10 Ιουλίου. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα, σε ορισμένες πόλεις η επιφάνεια της γης ξεπέρασε τους 45°C, όπως η Ρώμη, η Νάπολη, ο Τάραντας και η Φότζια. Κατά μήκος των ανατολικών πλαγιών της Αίτνας στη Σικελία, πολλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν πάνω από 50°C.

Ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις χρησιμοποιούν προβλεπόμενες θερμοκρασίες αέρα, αυτό το δορυφορικό όργανο μετρά την πραγματική ποσότητα ενέργειας που ακτινοβολείται από τη Γη – και απεικονίζει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης. Ως εκ τούτου, ο χάρτης δείχνει την πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας της γης, η οποία είναι σημαντικά θερμότερη από τις θερμοκρασίες του αέρα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη των καιρικών και κλιματικών προτύπων, καθώς και για την παρακολούθηση των πυρκαγιών. Οι μετρήσεις αυτές είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές για τους αγρότες που βελτιστοποιούν την άρδευση των καλλιεργειών τους και για τους πολεοδόμους που επιθυμούν να βελτιώσουν τις στρατηγικές μετριασμού της θερμότητας.

  • Ο καύσωνας πλήττει και άλλες πόλεις στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες του αέρα να φτάνουν τους 44°C σε τμήματα της Ισπανίας αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης έφτασαν τους 46°C στη Ρώμη της Ιταλίας, ενώ η Μαδρίτη και η Σεβίλλη στην Ισπανία έφτασαν τους 46°C και 47°C, αντίστοιχα.

«Η υπερθέρμανση που ενισχύθηκε φέτος από το Ελ Νίνιο επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή τροφίμων, τη διαθεσιμότητα νερού καθώς και την υγεία μας. Για να προσαρμοστούμε σωστά σε αυτές τις αλλαγές χρειαζόμαστε έγκαιρες πληροφορίες σε ανάλυση που να επιτρέπει την ανάληψη δράσης, τις οποίες το πρόγραμμα Copernicus παρέχει με το Sentinel-3 και σύντομα με την αποστολή Copernicus Land Surface Temperature Monitoring σε ανάλυση 50 μέτρων», σχολίασε ο Benjamin Koetz, Mission Scientist της αποστολής Land Surface Temperature Monitoring.

  • Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ρεκόρ που καταρρίπτονται. Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης είδε τις θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Αυτό ακολουθεί τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και χαμηλό ρεκόρ στην έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ο Ιούνιος του 2023 ήταν λίγο πάνω από 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

  • Η ζέστη αυτή συμπίπτει με την έναρξη του Ελ Νίνιο, του φυσικού φαινομένου που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναμένεται ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω και θα καταρριφθούν περισσότερα μετεωρολογικά ρεκόρ.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των περσινών καλοκαιρινών καυσώνων σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το φετινό καλοκαίρι είναι πιθανό να είναι χειρότερο. Ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τους ντόπιους και τους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δώσουν προσοχή σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στους

Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης φόβοι για μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους. Η Ελλάδα, άλλωστε, υπέστη μεγάλες πυρκαγιές το 2021 σε ένα άλλο εξαιρετικό μεγάλο κύμα καύσωνα.

Στην Κροατία, πυρκαγιές ξέσπασαν την Πέμπτη, καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα σε τουλάχιστον ένα χωριό, την Grebastica, στις Δαλματικές ακτές. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην κροατική τηλεόραση το πρωί της Παρασκευής ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν επίσης σε κεντρικά τμήματα της Ευρώπης, με τη Γερμανία και την Πολωνία να συγκαταλέγονται στις χώρες που επλήγησαν.

  • Η μετεωρολογική υπηρεσία της Τσεχίας εξέδωσε προειδοποίηση ότι οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, που είναι εξαιρετικά υψηλές για τη χώρα.
  • Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε ότι τα θερμόμετρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν τους 45°C στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού για ακραία ζέστη. Η θερμοκρασία του εδάφους σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φθάσει τους 60°C και πλέον.
  • Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 44°C σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
  • Η θερμοκρασία στην Κύπρο μπορεί επίσης να ανέλθει στους 42°C και στο Μαυροβούνιο στους 41°C, ενώ η Σερβία και η Ρουμανία μπορεί να αντιμετωπίσουν 39°C τη Δευτέρα. Σε τμήματα της Κροατίας αναμένονται 38°C.
  • Η Γαλλία, επίσης, ο υδράργυρος άγγιξε τους 37°C μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Πράγα στην Τσεχία μπορεί να αντιμετωπίσει μέγιστες θερμοκρασίες 36°C το Σάββατο, πολύ πάνω από τους 22°C που είναι ο μέσος όρος της για αυτή την εποχή του έτους.

Ο ακραίος καύσωνας που προκαλείται από τον Κέρβερο προβλέπεται να πλήξει τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος των καιρικών προβλημάτων της Ευρώπης. Μάλιστα ο επιστήμονας Δρ. Leslie Mabon, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες ηπείρους, ιδίως στα βορειοδυτικά.

Δήλωσε ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας Κέρβερος της Ευρώπης θα «γίνουν πιο συνηθισμένα» αν δεν μειωθούν οι εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα.

Σχετικά Άρθρα