Καύσωνας: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς και συναγερμός σε 5 περιφέρειες – Που έσπασε το κοντέρ με 44 βαθμούς – Νέο καυτό κύμα από την Πέμπτη με 45άρια

 Καύσωνας: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς και συναγερμός σε 5 περιφέρειες – Που έσπασε το κοντέρ με 44 βαθμούς – Νέο καυτό κύμα από την Πέμπτη με 45άρια

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς προβλέπεται για αύριο Σάββατο, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Έσπασε το κοντέρ στη Θήβα με 44,2 βαθμούς

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν την Παρασκευή 14/07 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44.2 βαθμούς Κελσίου.

Νέο καυτό κύμα από την Πέμπτη με 45αρια

Πορεία για νέες υψηλές θερμοκρασίας και τις επόμενες μέρες με τον Σάκη Αρναούτογλου να τονίζει ότι ο καύσωνας δεν μας αφήνει έτσι εύκολα και στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας θα έχουμε ξανά 40αρια.

Ειδικότερα, από το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε επίσης πολύ ζέστη με ηλιοφάνεια και πιθανές συννεφιές στα βουνά. Οι άνεμοι λίγο πιο ενισχυμένοι με την θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι στους 41 βαθμούς στα κεντρικά, στους 34 με 38 στα βόρεια και στους 39 στα νότια.
Στην Αττική, ηλιοφάνεια από το πρωί με την θερμοκρασία από 27 έως 41 βαθμούς. Ωστόσο από το απόγευμα οι ΒΑ άνεμοι θα ενισχυθούν και θα επιφέρουν μια ανακούφιση.

Στην Θεσσαλονίκη, ήλιος από το πρωί και η θερμοκρασία από 26 έως 36 βαθμούς.

Την Κυριακή, ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη με τους βοριάδες να ενισχύονται στο Αιγαίο και να φτάνουν τα 6 έως 7 μποφόρ. Σφοδροί επίσης θα είναι οι άνεμοι σε Εύβοια και Αττική. Η θερμοκρασία στους 38-39 βαθμούς στα κεντρικά. Στους 33 στα νότια και στους 36 στα βόρεια.

Τη Δευτέρα θα έχουμε την ίδια εξέλιξη με ηλιοφάνεια παντού και ισχυρούς βοριάδες με τις ριπές τους να φτάνουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 37-38 στα κεντρικά, στους 33 στα νότια, στους 37 στα βόρεια της χώρας μας και στους 41 στη Δυτική Ελλάδα.

Την Τρίτη, το ίδιο ακριβώς σκηνικό, ενώ και την Τετάρτη θα έχουμε νέα άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει τους 38 με 40 στα κεντρικά, στους 39 στα βόρεια και στους 41 στα δυτικά.

Τέλος σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στις 21-23 Ιουλίου θα πιάσουμε πάλι τους 43 βαθμούς ίσως και τοπικά 46 βαθμοί στα πεδινά και τους κάμπους. Στις 24-25 Ιουλίου θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 38 και 40 βαθμούς και στις 26-27/7 θα έχουμε θερμοκρασίες 37-38 βαθμούς.

Τουρίστες λιποθύμησαν στην Ακρόπολη – Αλλάζουν οι ώρες λειτουργίας για το Σάββατο

Η σημερινή κορύφωση του καύσωνα προκάλεσε απανωτές λιποθυμίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα τουριστών που βρίσκονταν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σήμερα Παρασκευή καταγράφηκαν τρία περιστατικά που χρειάστηκαν παρέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ και διασωστών του ΕΚΑΒ, για να αντιμετωπιστούν.

Η ζέστη στο κέντρο της Αθήνας ήταν αφόρητη, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Ο καύσωνας δεν πτόησε, όμως, τους τουρίστες, που έσπευσαν να επισκεφτούν το μνημείο της Ακρόπολης. Αρκετοί από αυτούς, όμως, δεν άντεξαν τη ζέστη και λιποθύμησαν.

Η πρώτη λιποθυμία στην Ακρόπολη σημειώθηκε λίγο πριν της 9.00 το πρωί. Βίντεο που ανέβασε η αστυνομία, με τη γυναίκα να μεταφέρεται με το φορείο ως το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μια τουρίστρια που περίμενε στην ουρά για να βγάλει εισιτήριο κατέρρευσε. Διασώστες που ήταν στην περιοχή έσπευσαν να της παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Λίγα λεπτά αργότερα λιποθύμησε και ένα κοριτσάκι από τον Καναδά.

Το πλήρωμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρισκόταν επί ποδός δε σταμάτησε λεπτό να προσφέρει βοήθεια στους επισκέπτες.

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας της Ακρόπολης το Σάββατο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Κλειστά το Σάββατο το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσον

Κλειστά θα είναι το Σάββατο 15 Ιουλίου όλα τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του καύσωνα και του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου από τις 9 το πρωί και για 24 ώρες, κλειστά θα είναι όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Ειδικότερα πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Για τη λειτουργία των Πάρκων την Κυριακή 16 Ιουλίου θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα