Συναγερμός στη Ρόδο: Καταγγελίες ότι εθεάθη κάτι που μοιάζει με… κροκόδειλο

 Συναγερμός στη Ρόδο: Καταγγελίες ότι εθεάθη κάτι που μοιάζει με… κροκόδειλο

Συναγερμός σήμανε στη Ρόδο, μετά από καταγγελίες για μεγάλο ερπετό, που κάνει βόλτες, στον ποταμό της Κρεμαστής.

Το ζώο με ουρά, που μοιάζει με κροκόδειλο κρύβεται σε καλαμιές του ποταμού, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η ΕΡΤ. Πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου πραγματοποίησαν έρευνες στην περιοχή, αλλά δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν.

Ο υπεύθυνος της Ελληνικής εταιρείας Ερπετολόγων στην Κρήτη, μιλώντας στην Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου σημείωσε ότι «Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά lizard monitor. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν. Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor.

Αν επρόκειτο για lizard monitor δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα, κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Από την άλλη βέβαια οι αναφορές που έχουν γίνει για επιθέσεις είναι πάντα βραδυνές ώρες. Το lizard monitor είναι ζώο το οποίο εμφανίζετε την ημέρα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά ακόμα. Προφανώς, το ζώο είναι σε σύγχυση και προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει παράνομα από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; του έφυγε; κανείς δεν μπορεί να ξέρει».