Σε κλοιό “καύσωνα” η χώρα – Τα δύσκολα 24ωρα, πότε αρχίζουν τα μελτέμια – Τα μέτρα για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Σε κλοιό “καύσωνα” η χώρα – Τα δύσκολα 24ωρα, πότε αρχίζουν τα μελτέμια – Τα μέτρα για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η θερμοκρασία θα φτάσει και θα ξεπεράσει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, την Λακωνία, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, την Βοιωτία, και την Αττική. Ο Κλέων δείχνει τα δόντια του…

Πιο δύσκολες μέρες προβλέπονται η Παρασκευή και το Σάββατο με ένα – ένα τα υπουργεία και τους Δήμους της χώρας να αναγγέλλουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών και για την αποφυγή θεμάτων υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ:

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αίθριος και ζεστός θα είναι ο καιρός σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 Μποφόρ.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου,
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου,
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 Μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 και στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

  • Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν κατά τόπους, με μέγιστες στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ στα πελάγη.

Όσο για τη θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 15 έως 36°C, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40°C, στην Ήπειρο από 20 έως 38°C, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41°C, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37°C, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37°C, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Τα μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου όπου οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες για τους πολίτες.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου-καύσωνα, με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ», εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

ΕΦΚΑ: Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξυπηρέτηση του κοινού

Ο ΕΦΚΑ προέβη σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ, εν όψει της… επέλασης του καύσωνα «Κλέων» στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ για αύριο και μεθαύριο (13 – 14 Ιουλίου) από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματισθούν αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους, κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40℃.

Ανοικτά τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΑΝΑ

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Κέντρα Ημέρα του ΟΚΑΝΑ από την Τετάρτη (12/7) μέχρι και το Σάββατο (15/7) για τους άστεγους πολίτες και όσους κάνουν χρήση ουσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα, ανακοινώνει, πως από σήμερα 12/07/2023 μέχρι και το Σάββατο 15/07/2023, από τις 08:00-20:00 (και για όσο διάστημα χρειαστεί) τα Κέντρα Ημέρας που διαθέτει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα είναι σε συνεχή λειτουργία προκειμένου να δεχτούν τον πληθυσμό που κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και διαβιεί στο δρόμο, αλλά και κάθε άστεγο συμπολίτη μας που έχει ανάγκη για πιο δροσερό περιβάλλον.

Οι χώροι διαθέτουν κλιματισμό και θα παρέχονται μικρά γεύματα, δροσερά ροφήματα, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ατομικής υγιεινής και ύπνου.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του ΟΚΑΝΑ, θα βρίσκονται στο πεδίο προκειμένου να ενημερώσουν τα άτομα που χρήζουν ενός ασφαλούς και κλιματιζόμενου χώρου, για τη λειτουργία των ανωτέρω δομών και να τα κατευθύνουν προς τα εκεί. Αναλυτικά, τα στοιχεία των Κέντρων έχουν ως εξής:

  • ΑΤΤΙΚΗ: Ανοικτό Κέντρο Ημέρας – Υπνωτήριο. Σουρμελή 4-6, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2108237498 & 2108238676Κέντρο Ημέρας Δ. Αττικής. Ιδομενέως 130 & Κ. Τσαλδάρη 4, Ίλιον Αττικής. Τηλέφωνο: 210 2619626Κέντρο Ημέρας Πειραιά. Αιτωλικού 67, Πειραιά Τηλέφωνο: 698196881
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας. Κωστή Παλαμά 7 Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310516809Κέντρο Ημέρας. Μοναστηρίου 4, Περιοχή Βαρδάρης Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310566137
  • ΑΧΑΪΑ: Κέντρο Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας ΟΚΑΝΑ. Μπουμπουλίνας 10 Πάτρα. Τηλέφωνο: 2610325456