Μπάιντεν κατά Πούτιν: Διψά για γη και εξουσία – Νόμιζε πως το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν – Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη
«Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη» διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνέντευξη που έδωσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι «διψά για γη και εξουσία» και δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ταλαντευτεί στην υποστήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
«Όταν ο Πούτιν, με τον πόθο ενός δειλού ανθρώπου για γη και εξουσία, εξαπέλυσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, στοιχημάτιζε ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν. Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα θρυμματιζόταν. Πίστευε ότι η ενότητά μας θα κομματιαζόταν με την πρώτη δοκιμασία. Πίστευε ότι οι δημοκρατικοί ηγέτες θα ήταν αδύναμοι. Αλλά έκανε λάθος», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να λήξει τον πόλεμο αύριο» σημείωσε και σε άλλο σημείο τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τη «λανθασμένη εντύπωση» πως θα μπορούσε να «κατακτήσει την Ουκρανία».
Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τα εξής: «Δεν έχω υπάρξει ποτέ, στην καριέρα μου, πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές του μέλλοντος».
«Τα αδέρφια μας στην Εσθονία και τη Λιθουανία έγιναν σύμβολο της Ευρώπης του μέλλοντος» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Ειδική αναφορά έκανε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που θα αποτελείται από 32 μέλη.
«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο ενεργό και, ναι, πιο ενωμένο από ποτέ στην ιστορία του. Πράγματι, είναι πιο ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν αναπόφευκτο», είπε ο Μπάιντεν στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και τον ζητωκραύγαζαν, κρατώντας λιθουανικές και αμερικανικές σημαίες.
Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τον Απρίλιο και η Σουηδία θα ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ.
Σε εκείνο το σημείο, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου προέδρου να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας.
Σε δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της αποστολής των πυρομαχικών διασποράς στο Κίεβο, επισήμανε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν διασπάται».
«Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί σε μια χώρα να καταλάβει το έδαφος της γείτονος με τη βία».
«Πρέπει να συνεργαστούμε σε μεγάλα ζητήματα»
Ο Μπάιντεν εστίασε στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όπως η κλιματική αλλαγή και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση προτού να είναι πολύ αργά;» διερωτήθηκε και τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.
«Ο Θεός να ευλογεί τους προστάτες της ουκρανικής ελευθερίας, εδώ και σε κάθε έθνος», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η ομιλία του Μπάιντεν είχε ως στόχο να συνενώσει τους συμμάχους και να αναδείξει τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2024, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του.
Παρά το θετικό μήνυμα, τέσσερις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Βίλνιους είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν αγώνα με τους ομολόγους του στο Βίλνιους για να επιτύχουν μια συναίνεση αναφορικά με το πού οδεύει ο πόλεμος, πώς θα τελειώσει και ποιες διασφαλίσεις θα δώσουν στην Ουκρανία για το μέλλον της εντός της Συμμαχίας. Η Ουκρανία δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήλπιζε: ούτε πρόσκληση για ένταξη, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό. Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν μόνο ότι θα ενταχθεί «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν τους.